Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

HSB-woning met Finnjoist I-liggers

Naar het ontwerp van sKin architects is in Oirschot aannemer Hans van Kroonenburg bezig met de uitvoering van een complete HSB-woning. De wandstijlen en daksporen worden uitgevoerd in de houten Finnjoist I-liggers van 45×300. Hiertussen wordt 300 mm isolatie aangebracht om de gewenste Rc van 8 te behalen.

Hogere isolatiewaarde

Binnen de ontwerpen van sKin architects is hout voor zowel constructie als afwerking altijd al een belangrijk bouwmateriaal geweest. Met de beoogde potdeksel gevelafwerking in het woningontwerp konden ze de opdrachtgever overtuigen te kiezen voor een houten constructie in combinatie met een hogere isolatiewaarde. Cruciaal binnen de gebouwschil zijn de houten PEFC-gecertificeerde Finnjoist I-liggers van Metsä Wood. Zij zorgen, naast een solide constructie, met het ranke lijf voor een geringe thermische brug.

Houten I-liggers

In Canada, Engeland, België zijn houten I-liggers gemeengoed. Voor de Brabantse constructeur was Finnjoist een nieuw constructie/bouwmateriaal. Vanwege de grote sterkte laten de I-liggers, samenwerkend met de binnen- en buitenbeplating, zich gemakkelijk verwerken tot lateien. Het Finnjoist-skelet trekt volgens Van Kroonenburg zeer veel bekijks. Geregeld stoppen mensen uit de buurt, toeristen en collega aannemers om een kijkje nemen.

Engelse Finnjoist

Nabij Breda wordt op dit moment ook een skelet van Finnjoist opgebouwd. Het nieuwe kantoor van een tuinbouwbedrijf krijgt een luifel van 50 cm hoge FJI’s om de 6 m te overspannen. Al deze dakdozen en wandelementen zijn ook met de Engelse Finnjoist uitgevoerd. Groot voordeel is dat extra (dure) staal voorzieningen voorkomen worden.

Gegevens project:

Opdrachtgever: privé
Ontwerp: sKin architects, Clemens Boons en Elke Goossens
Constructeur: Van de Meerendonk
Aannemer: Hans van Kroonenburg
Finnjoist: Looijmans Someren – Metsä Wood

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.