Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Invulling geven aan energie-efficiëntie met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Belastingdiensten waar ook ter wereld zijn over het algemeen niet bijzonder geliefd. Toch heeft de Britse belastingdienst HM Revenue and Customs tenminste één goede vriend: het milieu. Want door de inzet van het ABB Cylon BMS-systeem en Cylon-producten wordt de energie-efficiëntie van de kantoorgebouwen van de dienst gewaardeerd als ‘zeer goed’ volgens BREEAM.

HM Revenue and Customs

Eind jaren negentig begon HM Revenue and Customs (HMRC) aan een uitgebreide herontwikkeling van 12 locaties binnen het Tyne- en Wear-gebied in Noord-Oost Engeland. De nieuwbouw omvat meer dan 2 miljoen vierkante meter en is een belangrijk administratief centrum voor het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 16.000 medewerkers zijn hier werkzaam; daarmee is het één van de grootste werkgevers in het noordoosten van Engeland.

Integratie duurzame milieuontwikkeling

Voorafgaand aan de nieuwbouw werden doelstellingen samengevat waaraan de te ontwikkelen kantoorgebouwen moesten voldoen. Eén van de belangrijkste doelstellingen daarbij was de integratie van duurzame milieuontwikkeling in de dagelijkse bedrijfsvoering. De impact op de dagelijkse gang van zaken moest daarbij tot een minimum worden beperkt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de ontwikkeling van het vastgoed én voor het lopende beheer en onderhoud waarvoor het bedrijf Interserve FM verantwoordelijk is.

Het HMRC-terrein is opgedeeld in vier verschillende locaties, waarvan de twee grootste Benton Park View en Tyne View Park zijn. Hier bevinden zich respectievelijk 15 en 9 gebouwen. De 24 gebouwen worden beheerd door het ABB Cylon® BMS. Bij de keuze voor het BMS en andere Cylon producten speelden de hoge eisen ten aanzien van energie-efficiëntie een belangrijke rol. Met de inzet hiervan moest een BREEAM-waardering ‘Zeer goed’ zeker worden gesteld. Op de locatie worden uitgebreide energiemetingen verricht om de gewenste energie-efficiënte te behalen.

Centrale monitoring

De vier verschillende HMRC-locaties zijn op verschillende manieren verbonden met een centrale BMS-monitoringlocatie. Door deze centrale monitoring is er niet meer bij elk gebouw specialistisch geschoold personeel nodig In feite worden alle 24 gebouwen vanuit de centrale helpdesk beheerd door Interserve FM. Speciaal voor de monitoring ontwierp het bedrijf Astral Control Services een intuïtieve grafische interface. Facilitaire medewerkers kunnen hiermee eenvoudig gebruik te maken van de bewakingsoplossing zonder daarvoor echte BMS-experts te hoeven zijn.

Inspelen op energie-efficiëntieprestaties

Op beide campussen voorziet het ABB Cylon®-systeem de helpdesk medewerkers van de nodige informatie. Hiermee kunnen zij de energie-efficiëntieprestaties van de kantoorgebouwen nauwkeurig monitoren. Door de mogelijkheden van de ABB Cylon®-producten voor monitoring én beheer kan snel worden ingegrepen wanneer de energie-efficiëntieprestaties achterblijven. Door het aanscherpen van strategieën kan zo eenvoudig aan de klanteisen ten aanzien van energie-efficiëntie worden voldaan. Tegelijkertijd kan rekening worden gehouden met andere klanteisen om hun toekomstige KPI’s te bereiken.

Snel en betrouwbaar netwerk

Het ABB Cylon®-systeem dat door HMRC wordt ingezet, maakt gebruik van een 100Mbs-netwerk. Het oude BMS-systeem op locatie was gebaseerd op een op maat gemaakte RS485-netwerk waarvan de communicatie voor de nodige prestatieproblemen zorgde. Voor de 15 kantoorgebouwen op Benton Park View is glasvezel geselecteerd. De geografische omvang en de spreiding van de kantoren over deze locatie maakten het gebruik van glasvezel mogelijk. Bij Tyne View Park is daarentegen gebruik gemaakt van CAT5-bekabeling.

Flexibele integratie, hoogwaardige service

Op Tyne View Park zijn 800 ASIC VAV-controllers geïnstalleerd. Dit OEM-systeem van een derde partij werd volledig in het  ABB Cylon®– systeem geïntegreerd. De totaaloplossing die zo ontstond, onderscheidt zich op een groot aantal punten van het oude BMS-systeem dat slechts zeer beperkte informatie bood. Dat maakte bemoeilijkte onder meer een effectief beheer. Het geïntegreerde ABB Cylon®-BMS daarentegen biedt Interserve het gewenste niveau van beheer om hoogwaardige service te leveren.

Bewaken van en sturen op KPI’s

Faciliitair dienstverlener Interserve heeft onder meer als opdracht om voor een comfortabel klimaat te zorgen. Daartoe moeten gedurende de openingstijden van de kantoorgebouwen de temperatuurparameters streng worden bewaakt en gehandhaafd. Ook voor andere serviceaspecten zijn vergelijkbaar kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) gedefinieerd. Hierbij kan worden gedacht aan de responstijden bij oproepen en de tijd die nodig is om de gemelde problemen te verhelpen.

Om het monitoren van en sturen op deze KPI’s zoveel mogelijk te ondersteunen, onderzocht systeemintegrator Astral alle alarmen zorgvuldig. Uit deze analyse volgden 12 kritische alarmtypes die vervolgens door het bedrijf werden geselecteerd. Zo is bijvoorbeeld één uitgevallen verwarmingsketel niet kritisch voor het handhaven van de KPI’s zolang er drie andere beschikbaar zijn. Maar zodra er twee ketels tegelijk uitvallen, wordt dit als kritisch beschouwd; met slechts twee ketel kan het namelijk moeilijk zijn om terug te keren naar de optimale temperatuur voor de ochtendstart.

Duidelijke procedures

Treedt er buiten de normale werktijden een kritiek alarm op, dan maakt één van de Astral-engineers op afstand verbinding met het BMS-systeem. De technicus kan vervolgens de alarmen en systeemparameters analyseren en onderzoeken en eventuele wijzigingen aanbrengen om het probleem op afstand te verhelpen. Als een probleem niet op afstand kan worden opgelost, neemt de Astral-technicus contact op met de 24 uurs-onderhoudshelpdesk van Interserve FM en brengt hen onmiddellijk op de hoogte. Het kan ook zijn dat een probleem de aandacht vereist van een BMS-besturingstechnicus.  In dat geval wordt een technicus van Astral opgeroepen en ingeschakeld. Tegelijkertijd worden de beveiliging en de onderhoudshelpdesk van Interserve FM op de hoogte gebracht. Als blijkt dat het probleem een mechanische storing is, zal Astral Interserve informeren over de te nemen maatregelen en vervolgens een e-mail sturen met alle alarmgegevens en acties die zijn ondernomen om het team van Interserve FM te kunnen helpen.

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn alle E- en W- installaties eenvoudig te integreren. Omdat het verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingssysteem gebaseerd is op open ABB Cylon® BACnet®-oplossingen, is het 100 procent merkonafhankelijk. Met de Cylon®-oplossing zijn alle E- en W-installaties in het gebouw slim met elkaar verbonden. Zo kan de verlichting worden gekoppeld met de zonwering, en die op zijn beurt met de airconditioning. Dit weer in combinatie met de positie van de ramen en de schaduw, die op hun beurt met de airconditioning, en die weer met het openen van de ramen. ABB Cylon® BACnet® of ABB i-bus® KNX verbindt functioneel alle gegevens om alle functionaliteiten intelligent te benutten. En dat maakt de mogelijkheden voor energiebesparing, meer comfort en veiligheid bijna eindeloos.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.