Ga naar hoofdinhoud

Kantoren op Zuidas populair

Nieuw kantoor van AkzoNobel op de Amsterdamse Zuidas

Door de aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoorruimte groeit de Zuidas verder met de komst van nieuwe kantoren. Vooral de aanpak van bestaande kantoorpanden wordt steeds belangrijker op de Zuidas.

Kantorenvoorraad

Sinds 2014 is de kantorenvoorraad van de Amsterdamse Zuidas gegroeid met circa 8 procent van 657.000 m² naar 707.800 m² eind 2015. Daarnaast wordt er in 2016 circa 51.000 m² kantoorruimte toegevoegd, waarvan 94 procent is voorverhuurd aan onder andere Akzo Nobel, Stibbe en NautaDutilh. Hierdoor groeit de kantorenvoorraad op de Zuidas verder met 7,3 procent. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor die JLL in opdracht van de gemeente Amsterdam, Zuidas heeft opgesteld.

Leegstand

De populariteit van de Zuidas uit zich ook in de geringe beschikbare vierkante meters kantoor. Momenteel wordt er circa 50.700 m² kantoorruimte aangeboden. Het huidige aanbod, inclusief het Zuiderhof gebied, komt overeen met een leegstandspercentage van slechts 7,2 procent. Dit percentage is significant lager dan het Nederlandse en Amsterdamse gemiddelde van respectievelijk 15,8 procent en 15,2 procent.

Hoogwaardige kantoorruimte

Ongeacht het lage aanbod werd er in 2015 voor circa 36.000 m² verhuurd. Zo vestigden de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer en de China Construction Bank zich als nieuwkomers op de Zuidas. Door de aanhoudende hoge vraag en het lage aanbod is er een schaarste aan hoogwaardige kantoorruimte. Echter, door de verhuizing van Akzo Nobel, Stibbe en NautaDutilh binnen het gebied komt er weer kantoorruimte vrij, wat kansen biedt voor bedrijven om zich te vestigen.

Grote vloeren

Klaas de Boer, gemeente Amsterdam, Zuidas: ‘Juist de aanpak van bestaande kantoorpanden wordt steeds belangrijker op de Zuidas. Daarbij wordt de kwaliteit van het gebouw verbeterd, zodat het beter past bij de wensen van moderne bedrijven en het nieuwe werken: duurzamer, grotere vloeren en betere luchtbehandeling. We zien dit onder andere bij The New Atrium aan de Strawinskylaan en bij de beoogde herontwikkeling van het pand van de Nationale Postcode Loterij aan de Beethovenstraat. Door het toevoegen van publieke voorzieningen, zoals horeca, worden deze gebouwen ook steeds meer ontmoetingsplekken. Dat juichen we toe.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *