Ga naar hoofdinhoud

Kerto-Q dragend toegepast

Aan de rand van natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen is het landhuis Kortenhoef gerealiseerd. Deze volledig met riet bedekte woning is als het ware zwevend boven het water geplaatst. Alle dragende wanden van het landhuis zijn uitgevoerd met Kerto-Q, een relatief nieuwe toepassing van dit product.

In deze onder auspiciën van architect Charles Slot opgetrokken villa zijn de buitenwanden gemaakt van 57mm massieve Kerto-wanden. Aan de buitenzijde is een harde isolatie van 120mm geplaatst. Met deze opbouw wordt een Rc-waarde van 5m² K/w behaald. Aan de binnenzijde zijn de wanden afgewerkt met gips met daaroverheen een witte stuc laag. Hierdoor ontstaat een zeer strakke en moderne uitstraling.

Massieve Kerto-systeem

De dragende wandelementen zijn een relatief nieuwe toepassing met Kerto; hoogwaardig gelamineerd fineerhout. Architect Charles Slot stond ervoor open om dit strakke ontwerp innovatief te benaderen en de Finse wanden toe te passen.

In de oorspronkelijke constructieve opzet waren er om de 2,40m spanten bedacht met traditionele HSB-elementen. Door het massieve Kerto-systeem toe te passen, is een nieuw ontwerp ontstaan met grotere vloeroverspanningen en slechts 1 hoofdspant. Hierdoor werd de constructie veel ruimtelijker en kon er actief gebruikgemaakt worden van de ontwerpvrijheid ter plaatse van de drie gevels.

Verstijvingen

De Kerto-wanden zijn zo gedimensioneerd dat ze sterk genoeg zijn om op vrijwel alle punten de krachten af te dragen zonder extra verstijvingen. Alleen bij de spantopleggingen, waar de geconcentreerde belastingen het hoogst zijn, zijn stalen kolommen toegepast.

De twee verdiepingen hoge sparing in de kopgevel is verder voorzien van een verstijvingsconstructie in de spouw om de lasten over het Kerto te spreiden. Ter plaatse van de stabiliteitswanden zijn speciale trekankers toegepast om de trekkrachten in de Kerto-wanden over te brengen naar de fundering. Voor de vloeren zijn Kerto-S balken met een triplex beschot ingezet.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: privé
Ontwerp: Bureau Charles Slot
Constructeur: Van Rossum R.I.
Aannemer: MJ de Nijs
Kerto: Metsä Wood

Verder betrokken bij dit project: Stiho Utrecht, Robin van Duijn en Raadschelders Bouwadvies.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.