Ga naar hoofdinhoud

Kilometer bladvormige balkonhekken

Het gebouw Hof van Sevenhuijsenin Haarlem is voorzien van bladvormige balkonhekken, tuinhekken en Franse balkons, die als een haag het sobere gebouw verlevendigen en bewoners privacy geven.

In de Slachthuisbuurt  in Haarlem is in opdracht van Woningcorporatie Ymere het woningbouwproject Hof van Sevenhuijsen gerealiseerd. Kühne & Co Architecten heeft het complex ontworpen. Ontwerper Ineke Hans heeft in nauwe samenwerking met de architecten het ontwerp gemaakt van in totaal 1 kilometer balkonhekken voor de appartementen, tuinhekken en Franse balkons.

Het gebouw Hof van Sevenhuijsen is een gevarieerd bouwblok met 24 grondgebonden woningen en 68 appartementen op een commerciële plint aan de Schipholweg in Haarlem. De grondgebonden woningen hebben Franse balkons, de appartementen hebben hoge en lagere balkonhekken, allen met bladmotieven. Deze bladeren stulpen uit vanaf de gevel. De bladvormige hekken voorkomen inkijk op de balkons vanaf de straat, waardoor ze privacy geven voor de appartementen gelegen aan de drukke straat. Aan de binnenzijde van de balkons zijn de hekken recht.

De binnentuin en ondergrondse parkeergarage zijn bereikbaar via tuinhekken, die voorzien zijn van bladmotieven. Aan de tuinzijde zijn de balkons meer sober, met enkel af en toe één bladmotief aan een eenvoudige spijl.

Ineke Hans over haar ontwerp: ‘Toen we aan het project begonnen, waren er een aantal zaken om rekening mee te houden: Het huizenblok is een eyecatcher wanneer je de stad Haarlem binnenkomt. Als entree verdient de stad een gebaar, wat ons het idee gaf dat we konden uitpakken met het ontwerp. We wilden het ontwerp van het gebouw, dat slim in elkaar zit maar vrij sober is, respecteren. Naar ons idee kan het gebouw een uitgesproken toevoeging zeker aan. We keken om ons heen en naar de historie en vonden veel plant- en bloem motieven, bijvoorbeeld in smeedijzeren hekwerken. We vonden een natuurlijk motief passend in een omgeving met veel baksteen en wegen.’

De hekken zijn gemaakt door uit een metalen koker hoeken te snijden door middel van laser. Daarna zijn deze kokers eenvoudig gevouwen. Op deze manier konden is veel restafval voorkomen en kon het laswerk tot een minimum beperkt worden.

Opdrachtgever: Ymere
Archtect: Kühne&Co
Ontwerp hekken: studio Ineke Hans
Productie hekken: VMG
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.