Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Kunstwerken op bouwsteigers Olympic Amsterdam

Op de bouwsteigers van The Olympic Amsterdam 1931 en 1962, de voormalige Citroëngarages bij het Olympisch Stadion zijn twee levensgrote kunstwerken te zien van Joe Cruz en Leanne Shapton, die zich hebben laten inspireren door sport en mobiliteit. De kunstwerken zijn gemaakt in opdracht van Bouwinvest, en zijn nog te zien tot en met 6 januari 2017.

Historie van het gebied

Het werk van Leanne Shapton is een vrije interpretatie van het wedstrijdfietsen en de architectuur van het velodrome. De kleuren van het velodrome zie je terug in het lichtbruin, blauw, zwart en rood. De vorm van de fiets en het fietswiel verwijzen naar de Olympische ringen en daarmee naar de historie van het gebied. Shapton liet zich inspireren door het werk van Elsworth Kelly en meer specifiek door zijn “Drawings on a Bus”. In dit werk legt Kelly de beweging van schaduwen vast zoals hij die waarneemt vanuit een rijdende bus. Shapton draait dit om; veel van de kijkers op het plein zullen haar werk waarnemen terwijl ze in beweging zijn. Door het gebruik van abstracte vormen en kleur verbeeldt Shapton beweging, snelheid en vooruitgang.

Cruz heeft met zijn werk het thema “AIM HIGHER” vrij letterlijk gevisualiseerd. De polsstokhoogspringer gefotografeerd in het stadion tijdens de Olympische Spelen in 1928 krijgt een nieuwe dimensie door de toegevoegde kleurvlakken. De springer lijkt letterlijk over het Noordgebouw getild te worden.

Kunst in openbare ruimte

Bouwinvest wil graag iets voor de stad terug doen. Tijdens de bouw worden de kunstwerken afgewisseld met reclame uitingen van andere bedrijven. Dit geeft een levendiger beeld dan uitzicht op een bouwplaats. Met Oersoep in de passage op het Damrak kun je zien hoe goed kunst het doet in de openbare ruimte. Na de renovatie en deels nieuwbouw van The Olympic 1931 en The Olympic 1962 betrekken Pon Holdings en het internationale sportmerk Under Armour de gebouwen.

Beeld: Bouwinvest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.