Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Leegstand op Zuidas historisch laag

De kantorenleegstand op de Amsterdamse Zuidas is gedaald naar een historisch laag niveau van 4,4 procent. Eind 2015 bedroeg de kantorenleegstand nog 7,2 procent. De beperkte leegstand wordt voornamelijk veroorzaakt door de populariteit van het zakelijk centrum van Nederland als vestigingsplaats voor bedrijven.

Het beperkte aanbod zorgt voor het achterblijven van de transactiedynamiek. Om aan de toenemende vraag van A-kwaliteit kantorenvastgoed te voldoen, worden verschillende nieuwe kantoren gerealiseerd op de Zuidas.

Grondige renovaties

Het aanbod van kantoorruimte op de Amsterdamse Zuidas is in het eerste halfjaar verder gedaald naar 32.300 m² vvo, wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 4,4%. De huidige leegstand is momenteel substantieel lager dan het langjarig gemiddelde (2013-2015) van circa 45.000 m² wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 6,6%.

De daling van het aanbod wordt veroorzaakt door de stijgende vraag naar kantoorruimte, gelimiteerde (speculatieve) nieuwbouw en de (tijdelijk) onttrokken voormalige hoofdkantoren van Akzo Nobel, Stibbe en Olympic Plaza. Deze kantoren zullen na een grondige renovatie (deels) weer beschikbaar komen voor de verhuur.

Transactiedynamiek

De toenemende schaarste van kwalitatief goede kantoorruimte heeft een drukkend effect op de transactiedynamiek. Desondanks is er in 2015 voor circa 36.000 m² vvo aan kantoorruimte opgenomen. In de eerste helft van 2016 hebben er vijf transacties plaatsgevonden met een gezamenlijke oppervlakte van 13.200 m² vvo.

Transacties vonden met name plaats in het kleine en middelgrote segment. De grootste transactie betrof de huur van het trustkantoor Vistra Orangefield (6.300 m² vvo) in The New Atrium (hoofdgebouw). Tribes, een verhuurder van flexibele kantoorruimte, huurde 3.000 m² vvo in de ITO toren. Vastgoedadviseur JLL breidt uit en huurt 2.200 m² vvo in de in ontwikkeling zijnde Zuidtoren van het Atrium.

Kantorenvoorraad

Klaas de Boer, directeur Zuidas, gemeente Amsterdam: ‘Er wordt flink doorgebouwd om aan de vraag naar kantoorruimte te kunnen voldoen. NoMa House, The New Atrium en The Boutique Office zijn voorbeelden van gebouwen die de komende jaren aan de kantorenvoorraad worden toegevoegd. Naast kantoorruimte bieden we meer ruimte om woningen en voorzieningen te ontwikkelen. Dat zorgt voor een betere balans tussen woningen en kantoren, wat de Zuidas nog aantrekkelijker maakt. Zowel om te werken als om te wonen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.