Ga naar hoofdinhoud

Loodzware verdieping op monumentaal pand gehesen

verdieping

Met de grootste kraan van Europa heeft Bouwer en projectontwikkelaar VORM een 700 ton zware vierde verdieping op het gemeentelijk monument De Nieuwe Maaskant in Rotterdam getakeld. De verdieping – een kantoorblok van glas en staal, ter grootte van 800 m2 – werd vanuit de Eemhaven over de Maas aangevoerd naar de Schiehaven. Hier werd de verdieping vanaf het water op het monumentale pand gehesen, dat dienst gaat doen als het nieuwe hoofdkantoor van VORM.

Lees ook:

De topverdieping bestaande uit glas en staal is met veel respect voor het oorspronkelijke werk van Architect Huig Maaskant ontworpen. De loodzware constructie is op een speciaal ingerichte tweede bouwplaats aan de Maas opgebouwd tot een volwaardige vierde verdieping, inclusief aansluitingen en zonnepanelen. Dit leverde snelheid en efficiency op: de renovatie van het bestaande pand kon onverstoord verder, parallel aan de werkzaamheden van de vierde verdieping. Deze verdieping – met het gewicht van 6,5 maal een Airbus A350-900 – werd vervolgens door de grootste kraan van Europa op De Nieuwe Maaskant getakeld, met een marge van slechts enkele centimeters.

Unieke innovatieve staalconstructie

De Nieuwe Maaskant stamt uit een periode (1958) waarin materiaal schaars was en er zo licht mogelijk werd gebouwd. Het gewicht van een extra verdieping kan het pand niet dragen. Met het team bestaande uit o.a. specialisten op het gebied van renovatie en duurzaamheid, Architektencombinatie Bos Hofman, de Kok Staalbouw en VOCON is een unieke staalconstructie ontworpen. De toevoeging van de staalconstructie en de schacht die erin staat, zorgen voor de benodigde stabiliteit van de glazen kern. Deze staalconstructie is als één gebouw op De Nieuwe Maaskant geschoven, rustend op vier kolommen die het gewicht dragen. Hierdoor lijkt de enorme verdieping als het ware boven het gebouw te ‘zweven’. Hans Meurs, Algemeen directeur VORM glundert: “We werden volslagen voor gek verklaard door alle constructeurs en specialisten, maar het is gelukt om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Kan niet, bestaat niet bij VORM.”

Samen sneller, duurzamer en betaalbaarder

Om het onmogelijke mogelijke te maken is samenwerking een must. “Ik ben heel erg trots op ons team dat we dit voor elkaar hebben gekregen vandaag. Niet alleen met dit project, maar met ieder project dat we binnen VORM oppakken, bewijzen we dat samenwerken en partnerschap vruchten afwerpt. We realiseren samen dingen die alleen niet mogelijk zijn”, aldus Daan van der Vorm, Directeur-eigenaar VORM. De doelen van VORM om nog sneller, duurzamer en betaalbaarder te ontwikkelen en bouwen worden in geen geval los gelaten; zij worden immers nóg belangrijker om een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen en bouwen van steden en gemeenschappen voor de toekomst.

Bekijk hier een timelapse van de plaatsing, gemaakt door Rijnmond:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *