Ga naar hoofdinhoud

Magnetietbeton voor bestralingsbunkers

TBI-onderneming J.P. van Eesteren bouwt een nieuw radiotherapiecentrum in Leidschendam. De utiliteitsbouwer is op initiatief van MCH-Bronovo bij MCH Antoniushove vorige week begonnen met het storten van beton voor de eerste van zes bestralingsbunkers, waarin patiënten in de toekomst behandeld zullen worden. In totaal wordt er per bunker ruim 300 m3 beton gebruikt.

Speciaal soort beton

De wanden van de bunkers worden gestort met een speciaal soort beton: het grind in het beton is namelijk vervangen door magnetiet. Magnetiet is een ijzererts met een hoge dichtheid. Daardoor weegt het beton maar liefst 3800 kilogram per m3: dat is ruim anderhalf keer meer dan normaal beton.

De bunkers van circa 10x10x5,5 meter (bxdxh) zijn opgebouwd uit wanden van 80 tot 130 centimeter dik en een dak (van normaal beton) van ruim twee meter dik. Het beton in een radiotherapiecentrum moet veel straling tegen kunnen houden. Doordat er magnetiet door dit beton is gemengd, is het zwaarder en absorbeert het de straling beter. Daarnaast kunnen de wanden dunner worden uitgevoerd.

Niet elke betoncentrale in Nederland is geschikt om dit soort beton met hoge massa te produceren: het magnetietbeton dat gebruikt wordt in het radiotherapiecentrum komt uit Dordrecht, een van de weinige plekken in Nederland waar het geproduceerd kan worden.

Toepassing van magnetietbeton

De toepassing van magnetietbeton is een zeldzaamheid in Nederland. Het is eerder gebruikt voor de bouw van stralingsbunkers in de nieuwbouw van het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Oplevering van het radiotherapiecentrum bij MCH Antoniushove staat gepland voor september 2016. Met de bouw van het nieuwe radiotherapiecentrum kan de oncologische zorg van MCH-Bronovo en diverse samenwerkende ziekenhuizen in de regio worden geconcentreerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Magnetietbeton voor bestralingsbunkers

 • Jan

  Wim: Bariet vs Magnetiet maakt weinig uit, in de meeste literatuur worden ze in 1 adem genoemd. Bij bestudering van details lijkt magnetiet zwaarder, en zijn er kleine verschillen in flakyness en verwerkbaarheid. In de praktijk zal soortelijk gewicht en kostprijs waarschijnlijk de doorslag geven. In beide gevallen heb je een gespecialiseerde betoncentrale nodig.

 • Wim van der Does

  Waarom is niet gekozen voor Barietbeton? Dit is in 1969-1970 al toegepast bij de bouw van ziekenhuis Leyenburg in Den Haag.

 • Martin Smit

  Ook is er in 2012 al Magnetietbeton toegepast bij de bouw van stralingsbunkers in het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp.

 • Piet den Breejen

  Beste redactie,
  Magnetietbeton is ook toegepast voor de contragewichten van de nieuwe Botlekbrug.
  Is geleverd Door Mebin vanuit de betoncentrale in Rotterdam.
  Met vriendelijke groet
  Piet den Breejen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.