Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Mammoet wint prijs voor stalen bruggebouw

Mammoet heeft een ESTA-prijs gewonnen voor het stalen bruggebouw van het project Haasje Over in Eindhoven. ESTA staat voor European Association of Abnormal Road Transport and Mobile Cranes (ESTA) en keert jaarlijks prijzen uit voor bijzonder prestaties op gebied van transport en mobiele hijskranen.

Voor het project Haasje Over ontwierp Mammoet een plan om een stalen brug te hijsen met twee telescoopkranen achter elkaar, een Terex-Demag AC700 en een Liebherr LTM 1750. Door twee telescoopkranen te gebruiken in plaats van een rupskraan, kon Mammoet eenvoudiger werken op de krappe bouwplaats. De kortere op- en afbouwperiode van de kranen zorgde ervoor dat de bouw op schema bleef. Omdat de twee kranen niet het voldoende bereik hadden om de brug veilig te plaatsen, koos Mammoet voor een derde kraan (ook een Terex-Demag AC700). Deze werd aan de andere zijde van het terrein geïnstalleerd om het hijsen en plaatsen van de brug te ondersteunen.

Haasje over

Haasje Over is een bruggebouw van twee verdiepingen dat een bestaande skatehal overspant. De staalconstructie bestaat uit twee armen van 50 x 7 meter en twee vloerniveaus. De overkraging van de U-vorm steunt op twee enorme stalen kolommen. De stalen vakwerkligger blijft volledig in het zicht, voor de vakwerkligger komt een glazen vliesgevel. Het bruggebouw vormt één geheel met een 70 meter hoge toren.

Hijsmoment bruggebouw

Voortman Steel Construction realiseert in opdracht van Stam + De Koning Bouw de staalconstructie van het gebouw. De staalconstructie en de verdiepingsvloeren van beide armen zijn eerst in elkaar gezet en daarna op 24 maart op hun definitieve plek gehesen. Met SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters) werden de brugdelen binnen kraanbereik gebracht. De drie delen van de constructie – de armen en de overkraging – zijn vervolgens gehesen en gemonteerd. Aan de ene kant werden deze bevestigd aan de buiskolommen en aan de andere kant aan de woontoren.

Binnenkort meer over dit project in Bouwwereld.

Bekijk hieronder een video van de montage:

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.