Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Meer dan helft nieuwbouwwoningen gasloos

Meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen wordt verwarmd zonder aardgas. Dat blijkt uit het onderzoek van Bouwtrend. Zij deden een analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 woningen in 2017 en 2018; ruim 55% van deze woningen heeft geen cv-ketel.

Minder cv-ketels

Ondanks een aandeel van 45 procent is de populariteit van CV-ketels op dit moment aan het afnemen. Vorig jaar lag het aandeel gasketels in de nieuwbouw nog boven de 45 procent. Voor woningen die dit jaar gebouwd worden, is dit aandeel gedaald tot iets onder de 40 procent. Bouwtrend vergeleek de landelijke inzet van CV-ketels met de gasloze varianten in nieuwbouwwoningen.

Meer duurzame verwarming

De neergang van het aandeel gasketels wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet. Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

Onderzoek EPC-berekening

Deze trend wordt waargenomen bij analyse van de epc-berekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd en hoe de woning wordt verwarmd. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. De informatie uit deze berekeningen is opgenomen in Bouwtrend.

Aansluitplicht aardgas nieuwbouw

De tweede kamer heeft donderdag 25 januari jl, besloten dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen vervalt. Gezien het huidige aandeel cv-ketels in nieuwbouw, zal dit besluit een grote impact hebben op de bouw- en installatiesector. Het aandeel cv-ketels zal daardoor naar verwachting nog meer dalen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.