Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Modulair gebouw van 16 hoog

Op de Laan van Spartaan in Amsterdam-West is begin september begonnen aan het hoogste modulaire project van Nederland. Het gebouw, 16 hoog, met 361 studentenwoningen kan in slechts 12 maanden worden gerealiseerd door gebruik te maken van in de fabriek geproduceerde 3D-woningen.

Hybride modulair 3D-bouwsysteem

In opdracht van IC Netherlands (projectontwikkelaar en beheerder van studenten- en Young Professionalwoningen) en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD heeft Studioninedots uit Amsterdam op de Westkavel van de Laan van Spartaan een gebouw ontworpen met 361 zelfstandige betaalbare studentenwoningen, auto-, en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint aan de Jan van Galenstraat. Om het gevraagde hoogteaccent, een toren van 16 hoog, te kunnen realiseren wordt gebruikgemaakt van een hybride modulair 3D-bouwsysteem dat Ursem Modulaire Bouwsystemen samen met haar partners Heddes Bouw & Ontwikkeling en Pieters Bouwtechniek heeft ontwikkeld.

3D-betoncasco

Elke industrieel vervaardigde module is voorzien van een 3D-betoncasco. De volledig ingerichte zelfdragende woningen kunnen daardoor als een soort van betonnen LEGO-steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld tot een gebouw van 16 hoog. Zelfs de buitengevelafwerking wordt al grotendeels in de fabriek op de modules gemonteerd zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteigers gebouwd kan worden. Met deze methode is het mogelijk om een hoogbouwproject grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt.

Logistieke procesbeheersing

Bij modulair bouwen draait het om logistieke procesbeheersing vergelijkbaar met de auto-industrie. Deze methode is voorspelbaar, beheersbaar in tijd, kwaliteit en geld. In de fabriek van Ursem rollen elke dag meerdere kant-en-klare (studenten)woningen van de lopende band voorzien van; badkamer, keuken, binnen afwerking, gevelbeplating en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Op locatie worden de woningen door Heddes op elkaar gestapeld tot het uiteindelijke woongebouw.

Beeld: Studioninedots Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.