Ga naar hoofdinhoud

Nieuw campusgebouw het Center Court

Nieuw campusgebouw het Center Court in Geleen

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen is een nieuw campusgebouw geopend, het Center Court. Het door Ector Hoogstad Architecten ontworpen gebouw biedt een breed scala aan hoogwaardige voorzieningen in een uitnodigend, transparant en open sfeer.

Brightlands, DSM, Maastricht University, Chemelot Ventures, en Chemelot Innovation & Learning Labs zijn de vaste bewoners van het nieuwe Center Court. Daarnaast staat het gebouw open voor gebruikers van omringende complexen en bezoekers van buitenaf. Diverse restaurants, congres- en vergaderzalen, laboratoria, sportruimten, kantoren en winkels bieden gemak en comfort.

Pal naast het historische centrale laboratoriumgebouw en omringd door bomen heeft Ector Hoogstad Architecten een écht campusgebouw ontworpen: uitnodigend, transparant en open, zowel naar binnen als naar buiten. Het biedt een aangename sfeer die in het teken staat van ontmoeting en uitwisseling. Want dat is de essentie van dit gebouw: het stimuleren van kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie tussen verschillende gebruikers.

Ontwerpsessies

Een noordelijke en een zuidelijk hoofdentree geven directe toegang tot de centrale hal of experience centre in het hart van het gebouw. Rondom de hal liggen horecavoorzieningen zoals de espressobar, het campusrestaurant en een grand café. Allemaal beschikken ze over goed op de zon georiënteerde royale terrassen. De onderste verdieping bevat daarnaast een meeting area met daar omheen een vergadercentrum. Op de tweede verdieping ligt een multifunctioneel auditorium, gekoppeld aan een hoge foyer met uitzicht over de campus. Op de tweede en derde verdieping liggen alle onderwijs- en onderzoeksruimten van Universiteit Maastricht en CHILL en op de bovenste verdiepingen bevindt zich de activiteit gerelateerde kantooromgeving van het DSM Innovation Center. Onder maaiveld liggen een multifunctionele sportzaal en een bezoekersparkeergarage. Door te werken in ontwerpsessies met de verschillende gebruikersgroepen zijn allerlei kansen voor onderlinge synergie gevonden, die direct in het ontwerp zijn vertaald.

Verbinding en ontmoeting

De vorm van het gebouw bestaat uit twee contrasterende volumes. Hun verstrengeling symboliseert de belangrijkste functie van het Center Court: verbinding en ontmoeting. Het ene volume bestaat uit horizontale donkere lagen van verschillende steenachtige materialen met elk hun eigen textuur, refererend aan het mijnbouwverleden op de locatie. Het andere is juist regelmatig verticaal verdeeld en uitgevoerd in licht gekleurd metaal en glas. Om de toegankelijkheid en de relatie met zowel park als omliggende campusgebouwen te optimaliseren zijn er entrees op de begane grond én op de eerste verdieping, waar de royale terrassen als verhoogd maaiveld die op de omgeving aansluiten door middel van brede tribunetrappen, die ook als zitplek kunnen dienen bij buitenevenementen.

Onder begeleiding van de Brink Groep (bouwmanagement) is in het Building Information Model integraal samengewerkt met Adviesbureau Tielemans (constructeur), Huygen (installatie adviseur), DPA Cauberg Huygen (bouwfysica) en Hospitality Design (horecavoorzieningen). De ambitieuze ontwerpplanning voor dit complexe project is gehaald: het structuurontwerp, voorontwerp, definitief ontwerp én bestek zijn in negen maanden gerealiseerd. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het volledige interieur, in nauw overleg met de diverse gebruikersgroepen: de vaste en losse inrichting van alle bijeenkomstruimten, het vergadercentrum, de kantooromgeving van de campusorganisatie en de volledige laboratoriuminrichting.

BREEAM-NL drie sterren

Center Court is een duurzaam gebouw: BREEAM-NL drie sterren (Very Good). Het energiegebruik is laag, onder meer door de compacte hoofdvorm en toepassing van een lage-temperatuurverwarmingssysteem met klimaatplafonds. De opwarming achter de glazen zuidgevel wordt beperkt door de toepassing van een ‘Hollandse klimaatgevel’ met ventilatie tussen de binnenzonwering en het glas. Waar mogelijk zijn gerecyclede of hernieuwbare, biobased materialen toegepast. Het gebouw heeft een hoge toekomstwaarde: het is ruimtelijk, licht en tijdloos; zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam gematerialiseerd. Het gebouw is door een afgewogen mix van verschillende ruimten en sferen zeer flexibel te gebruiken. De grote daglichttoetreding, uitstekende luchtkwaliteit, prettige akoestiek en behaaglijke ruimtetemperatuur zorgen voor een gezonde en aangename werkomgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.