Ga naar hoofdinhoud

Nieuw gevelbeeld in Zwolle

Architectenbureau De Zwarte Hond heeft in Zwolle drie woongebouwen met studio’s voor studenten gerealiseerd. De torens liggen als een ensemble van pakhuizen op een groen plein, hiermee krijgt de binnenstad van Zwolle een passend entree.

Transformatie

De locatie van het studentencomplex op de hoek van de burgemeester Roelenweg en de Pannekoekendijk ligt tussen het historisch centrum en de strip vanaf de A28. Het gebied dat door de centrale locatie net buiten de stadswal zeer aan het zicht lag, was nodig toe aan transformatie. De ligging aan het water was een van de aanleidingen om een ensemble van pakhuizen te ontwerpen. De gebouwen hebben een herkenbare kapvorm, zijn verschillend in hoogtes en zijn bijna klassiek gedetailleerd.

Levendig gevelbeeld

Elke gebouw kent een aubergine- en een okerkleurige kant die wisselend naar de binnentuin of naar het straatbeeld zijn gericht. Gecombineerd met het gevelpatroon en de kleurnuances in de baksteen geeft dit het complex op elke afstand een levendig en verrassend gevelbeeld. Ook de diepe neggen dragen hier aan bij. Door telkens twee ramen visueel te koppelen is tevens rust gebracht in de gevel en is voorkomen dat de veelheid aan raampartijen ging overheersen. Elke studio heeft namelijk glas van vloer tot aan plafond.

Ontwerpen voor de toekomst

De torens zijn ontworpen met oog op de toekomst. De constructie is zo opgezet dat de studio’s in de toekomst samengevoegd kunnen worden tot bijvoorbeeld starterswoningen of ruimte voor start-ups. Naast studenten zijn in een van de drie torens nu ook sociale voorzieningen ondergebracht zoals de daklozenopvang.

Beeld: Gerard van Beek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.