Ga naar hoofdinhoud

‘Onderwijslandgoed’ in Doorn

Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

De bouw van het nieuwe Revius Lyceum in Doorn is van start gegaan. Spring architecten maakte in samenwerking met MoederscheimMoonen Architects het ontwerp voor het ‘onderwijslandgoed’. Op het complex worden twee bouwvolumes gerealiseerd; een schoolgebouw en een sportgebouw.

De nieuwbouw van het Revius Lyceum zal onderdak gaan bieden aan circa 1.200 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Spring architecten streefde naar een compact ontwerp met heldere vormgeving. Architect Alfons Hams: ‘Onze ambitie was om een schoolgebouw te ontwerpen waarin alle ruimtes effectieve leerruimten worden. Door onze ontwerpstrategie zijn we er in geslaagd om minder gebouwoppervlak dan berekend te realiseren, maar met meer vierkante meters leerplein.’

Compact drie-laags onderwijsgebouw

De ontwerpvisie heeft geresulteerd in een compact drie-laags onderwijsgebouw waarin de verschillende leerpleinen en lokalen zijn geclusterd rondom het dynamische hart van de school. Op die manier is er een palet aan onderwijsactiviteiten gecreëerd. Naast de reguliere vakgebieden met moderne theorielokalen zijn vooral de aula, de practicumruimten en de studiezaal de smaakmakers in de nieuwbouw. De bijzondere inval van direct daglicht en het contact met de groene buitenruimte benadrukken het concept van het gevarieerde onderwijslandschap.

Tweede gevel

De nieuwbouw wordt gerealiseerd in een voor deze school treffend landschappelijk decor met rondom veel groen en sportvelden. In aansluiting op de landgoedarchitectuur van de streek wisten de ontwerpers, ondanks het tijdelijk behoud van de bestaande gebouwen, de nieuwbouw een centrale plek op de locatie te geven. Architect Erik Moederscheim: ‘De Utrechtse heuvelrug staat bekend om zijn vele landgoederen. De typische relatie met het landschap en de krachtige vrijstaande landhuisarchitectuur is zeker van invloed geweest op ons ontwerp. We hebben eigenlijk een gebouw in een gebouw gecreëerd; een drie verdiepingen hoog volume in de huid van een gebouw met een kap. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de tweede gevel die we gecreëerd hebben. Deze zorgt voor een graduele overgang tussen binnen en buiten en maakt tevens een krachtig en herkenbaar gebaar in de omgeving.’

De oplevering van het onderwijslandgoed in Doorn staat gepland voor medio 2017.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.