Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Topsportcentrum bestaat uit vijf volumes

Het Topsportcentrum De Koog is onlangs geopend. De nieuwe accommodatie in Koog aan de Zaan is opgebouwd uit grofweg 5 volumes en is ruim 6.000 m2 groot. Naast een topsporthal, een sporthal voor breedtesport met horeca en een sportmedisch centrum is er ook een vestiging van het Regio College ondergebracht met diverse leslokalen.

Paviljoen

Het ontwerp van het nieuwe Topsportcentrum De Koog is van MoederscheimMoonen Architects en Vaessen Algemeen Bouwbedrijf heeft het Design & Build gerealiseerd. De grootste ruimten bestaan uit de topsport- en breedtesporthal die in de lengterichting aan elkaar zijn geschakeld. De kleedruimtes, met daarbovenop multifunctionele onderwijsruimtes, zijn in een slank volume parallel aan deze hallen gepositioneerd. Op de zuidoostelijke hoek van het gebouw is de entree en zijn functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen het gebouw en de omgeving, zoals het sportmedisch centrum. Op deze plek manifesteert het gebouw zich als een paviljoen met veel transparantie en een expressieve vormentaal.

Terp

Het gebouw staat op een terp. Dit zorgt er enerzijds voor dat het complex zich verankert in zijn omgeving maar daarnaast vormen de rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen een kwalitatief verblijfsgebied. Het is een plek om tijdens buitenwedstrijden het spel optimaal te volgen of te relaxen na een intensieve trainingsavond.

Kleurgebruik

Zowel in het exterieur, maar vooral in het interieur, is het kleurgebruik met recht ‘Zaans’ te noemen. Het interieur is geïnspireerd op het frisgroene omliggende slagenlandschap dat zo kenmerkend is voor de Zaanstreek. De kleuren zorgen voor de verbinding tussen de verschillende verdiepingen en geven het geheel een dynamisch en sportief karakter. In de entreehal vinden kleur, ruimte en vorm haar climax in een open en uitnodigende sfeer waar sporters, studenten en toeschouwers samenkomen.

Foto’s: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.