Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Nieuwbouw Zaans Medisch Centrum

De bouw van het Zaans Medisch Centrum is na een strakke planning gereed. Het nieuwe ziekenhuis van vijf bouwlagen en een vloeroppervlakte van circa 39.000 m2 is ontworpen door Mecanoo Architecten. Het eerste lean ontworpen en gebouwde ziekenhuis in Europa is een aanwinst voor de wijde regio.

Na twee jaar bouwen en op de datum zoals bij aanvang van het project overeengekomen heeft BAM op vrijdag 16 september de sleutel van het nieuwe ziekenhuis overhandigd aan Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zaans Medisch Centrum. Het nieuwe ZMC is gerealiseerd binnen de planning en zonder overschrijding van kosten.

Inrichten en proefdraaien

Wouter van der Kam: ‘Wij zijn blij met deze mijlpaal en het resultaat. Nu breekt voor ons een hele drukke tijd van inrichten aan. De komende maanden gaan wij het nieuwe ziekenhuis inrichten met (medische) apparatuur, simuleren we alle relevante processen en gaan onze medewerkers trainen en proefdraaien, zodat we goed voorbereid zijn op de daadwerkelijke ingebruikname. Het is bijna zover: dan hebben de bewoners van de Zaanstreek een innovatief, echt Zaans ziekenhuis. Naar verwachting kunnen wij het nieuwe ziekenhuis rond de jaarwisseling in gebruik nemen.’

DBMO-overeenkomst

Het Zaans Medisch Centrum, Vitaal ZorgVast en BAM sloten een zogenoemde DBMO-overeenkomst (Design, Build, Maintain and Operate) voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis. Met de oplevering start de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis waarbij BAM voor een periode van 25 jaar verantwoordelijk is voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik van het ziekenhuis.

Beeld: Machteld Schoep van Mecanoo Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.