Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Nieuwe aanpak bouw stadions

Het Nederlandse ingenieursbureau IMd heeft in samenwerking met architectenbureau Cepezed een nieuwe aanpak voor de bouw van voetbalstadions ontwikkeld. Maak éérst het dak en zet daaronder vervolgens een stadion.

Grid van stalen buizen

Het dak met een diameter van zo’n 200 meter bestaat uit een grid van stalen buizen (10 meter lang, rond 500 mm). Alle krachten uit het dak worden opgevangen door een randbalkconstructie van 10 meter hoog en 10 meter breed. De 4 W-kolommen en 4 rechte kolommen waarop het geheel rust, zijn opgebouwd uit stalen buizen rond 700 mm. Lichte kunststof elementen dienen als dakbedekking. Naar behoefte kunnen delen ook open blijven en eventueel later alsnog worden afgedekt.

Goedkoper

Uit eerste onderzoeken en berekeningen blijkt de nieuwe aanpak zo’n 25 procent goedkoper dan een vergelijkbaar traditioneel stadion. Dat is nog exclusief de waarde van het op termijn kunnen aanpassen, uitbreiden, inkrimpen of andere functie geven van het terrein onder het dak. Verdere uitwerking en verfijning van het concept gebeurt op dit moment in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.