Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Nieuwe attractie heeft vorm olievat

In Amsterdam is het paviljoen van het project This is Holland opgeleverd. Deze nieuwe attractie naast het Eye museum en de A’DAM Toren, geeft een beeld van Nederland. Het hoogtepunt van This is Holland is The Flight Experience, een panoramische vliegsimulator waarin bewegingstechnologieën en 3D-simulaties worden gebruikt, waardoor het echt lijkt alsof je vliegt. Een unieke ervaring die de bezoeker rakelings langs vele ‘must sees’ van Nederland laat scheren.

In totaal telt het 24 meter hoge gebouw drie verdiepingen boven een transparante plint. Het ontwerp van Mopet Architecten is gerealiseerd in een membraamgevel op een zigzag-gevel. De gevel bestaat uit een aluminium kader. Het PVC gevelmembraan zit tussen deze aluminium profielen gespannen. J.P. van Eesteren realiseerde het paviljoen binnen twaalf maanden in opdracht van This is Holland, die bij deze ontwikkeling werd bijgestaan door Lingotto.

Olievat

De vorm van het gebouw – dat de contouren heeft van een olievat – verwijst naar de locatie: het voormalige Shell-terrein. In de naastliggende en door J.P. van Eesteren gerenoveerde A’DAM Toren was voorheen het Shell-hoofdkantoor gevestigd. Als onderdeel van de renovatie van de A’DAM Toren werd vorig jaar ook een parkeergarage gerealiseerd. This is Holland bevindt zich bovenop deze garage. Er is bij de aanleg rekening mee gehouden dat het fundament de extra last van het This-is-Holland-gebouw moest gaan dragen.

Constructie

De vier hoofdkolommen uit de parkeergarage zijn op de begane grond als prefab kolommen doorgezet naar de tweede verdieping. Deze verdiepingsvloer fungeert als tafelconstructie voor de bovenliggende verdiepingen. De eerste verdiepingsvloer is vervolgens met ankers hangend aangebracht.

This is Holland is de eerste in een reeks van deze attracties die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden. Het project zal dan ook als blauwdruk gaan dienen voor volgende ‘This is…’-attracties in Europa. This is Holland opent het najaar van 2017 haar deuren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.