Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe skyline aan het IJ krijgt vorm

Het voorlopig ontwerp van twee iconische torens aan het Amsterdamse IJ is bekendgemaakt. Het gebouw ligt naast het EYE Filminstituut en A’DAM Toren en bestaat uit een hoteltoren met circa 600 kamers voor Congreshotel Maritim Amsterdam en een woontoren met circa 200 woningen.

Het project is ontworpen door Team V Architectuur en wordt ontwikkeld door een team van Oostenrijkse projectontwikkelaars bestaande uit IES, APM & partners. Bij de woontoren is de Nederlandse projectontwikkelaar Lingotto betrokken. De oplevering wordt verwacht in 2018.

Ensemble van zes torens

De torens liggen midden in een ensemble van zes torens op een smalle strook aan de Noordelijke IJ-oever. De strook ligt haaks op het IJ, met op de kop de bekende A’DAM Toren. De onderste lagen zijn toegankelijk gemaakt voor publiek om een levendige omgeving te creëren. Met een maximale congresfaciliteit van 4750 personen, wordt Maritim Amsterdam het grootste congreshotel van Nederland en het vlaggenschiphotel van de Duitse hotelketen. Dankzij diverse bars, restaurants en een luxe wellness vormt het complex een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor zowel bezoekers als Amsterdammers.

Transparante lagen

Het ontwerp van Team V Architectuur bestaat uit twee torens die worden verbonden door vier transparante lagen vanaf de begane grond. De twee torens hebben elk hun eigen uitstraling. De 110 meter hoge hoteltoren is transparant, verticaal en zeer verfijnd in detail. De hoteltoren is stoer en toch genereus ontworpen, zodat hij mooi opgaat in het ensemble van torens aan het IJ. De woontoren daarentegen is juist expressief en wordt gekenmerkt door verspringende, horizontale banden van lichte natuursteen, die plaatselijk naar voren steken om de balkons te vormen. Grote ramen bieden elk appartement een indrukwekkend uitzicht over Amsterdam, het IJ en Waterland.

Rijk woongebouw

Het doel is om een rijk woongebouw te realiseren met goede buitenruimtes en een maximale benutting van het uitzicht over de rivier en de stad. De woontoren biedt een breed scala aan woningen van diverse afmetingen inclusief penthouses, ruime familieappartementen, startersappartementen en serviced apartments. De woontoren is 100 meter hoog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Nieuwe skyline aan het IJ krijgt vorm

 • Laura Lenderink

  Beste Judith,
  De foto’s zijn op te vragen via 
www.congreshotel-overhoeks.nl. Succes!

 • Goededag Mevrouw Lenderink,
  als fabrikant van lijmen en kitten en coatings ben ik indirect betrokken bij projecten in Amsterdam, waaronder de overkapping van het Ijsei. Voor mijn nieuwe website, wil mijn marketing manager graag de foto van skyline 1 (en/of 3) gebruiken. Bij wie moet ik zijn om daar toestemming voor te krijgen of om deze te kopen?
  alvast hartelijk dank, mvg
  Judith

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *