Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Nieuwste uitbreiding RAI: het Amtrium

De nieuwste uitbreiding van de RAI is het Amtrium: een samentrekking van Amsterdam en atrium. Eén van de uitdagingen was een transparant en zeer duurzaam ontwerp te realiseren. Vondsten: glazen lamellen met stippels en een heldere kas annex trappenhuis met verse groentekweek op de zuidgevel.

Wie de trap neemt in het Amtrium maakt direct kennis met een van de meest opmerkelijke aspecten van dit gebouw: een verticale kas. Rondom de trap slingeren de tomaten en komkommers, die hier worden gekweekt voor het restaurant. Dit is tevens de groene long waar de luchtbehandeling haar toevoerlucht voor de kantoren en congreszalen vandaan haalt. De kas is onderdeel van de nieuwe, flexibele en duurzame congres- vergader- en  kantoorruimte aan de noordzijde van Amsterdam RAI. Deze uitbreiding zorgt  voor extra faciliteiten naast de expohallen. De formule van de RAI is namelijk gericht op het beter benutten van de bestaande beursvloeren in combinatie met breakout rooms en congresfaciliteiten, zoals het in 2009 gebouwde Elicium.

BREEAM Excellent-label

Het Amtrium ligt op de meest noordelijke punt van het beurscomplex, aansluitend op de inmiddels als monument gewaardeerde Europahal. Zo vormt het een nieuw knooppunt, dat het beurscomplex beter met de stad verbindt. Op  de kop van het Amtrium ligt een extern restaurant. Ten opzichte van de oude  situatie, waar hier sprake was van een dode hoek, is de aansluiting op de stad beslist geslaagd te noemen. De goede stedenbouwkundige inpassing leverde ook punten op voor het BREEAM Excellent-label, dat de RAI heeft behaald voor het Amtrium. Het is hiermee het eerste Europese congrescentrum met een  BREEAM-kwalificatie. De RAI wil zich  profileren als duurzaamste evenementenorganisator van Europa en heeft met de DGBC een maatwerkprocedure doorlopen  om het label te behalen, dat voor de Nederlandse markt nog niet bestond.

Het hele artikel over RAI Amtrium staat in Bouwwereld 7/8, die 28 augustus verschijnt.

Dit artikel valt onder het Premium deel van Bouwwereld.nl, daar is ook de online versie van het vakblad Bouwwereld te lezen.

Interesse in een (proef)abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.