Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

O|2 Labgebouw VU Amsterdam geopend

Het O|2 Labgebouw op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam is voltooid. EGM architecten uit Dordrecht tekende voor het ontwerp van het duurzame laboratoriumgebouw. Hierbij werd bij het huisvesten van faculteiten voor een andere insteek gekozen: niet op basis van faculteiten, maar op instellingsoverstijgende onderzoeksthema’s. Een primeur voor academisch Nederland.

Multifunctioneel gebouw

Het O|2 gebouw aan de Zuidas in Amsterdam is een multifunctioneel gebouw, waar studenten en wetenschappers optimaal kennis kunnen ontwikkelen en delen in een stimulerende omgeving. Het vormt een belangrijke schakel binnen de campusontwikkeling van de VU Amsterdam en het VU medisch centrum. De nieuwbouw biedt onderdak aan meer dan 850 onderzoekers en masterstudenten die samenwerken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Human Health & Life Sciences. Naast laboratoria en onderwijsfuncties bevat het gebouw ook bijeenkomstfuncties en restauratieve functies.

Kubus

Het nieuwe laboratoriumgebouw 0|2 is een bijzondere verschijning. Het gebouw is vormgegeven als een kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Hierdoor ontstaat een fascinerende structuur met mooie zichtlijnen en kan daglicht diep in het gebouw binnendringen. De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw: het atrium. Het gebouw heeft een heldere en functionele indeling met laboratoria aan de west- en oostkant, kantoren aan de noord- en zuidkant en de facilitaire ruimtes in het midden.

Grote lichte vides

Waar de verschillende gebruiksfuncties in elkaar overlopen, zijn ontmoetingsplekken gecreëerd. Deze zorgen voor optimale interactie tussen medewerkers en studenten. Het O|2 gebouw kent vele doorkijkjes door het gebouw heen en over de verschillende verdiepingen. Het atrium en de ontmoetingsruimten op verschillende niveaus bevorderen de interactie en koppelen met grote lichte vides de verschillende verdiepingen aan elkaar. Zo draagt het gebouw bij aan optimale kennisuitwisseling. Op de begane grond is ruimte voor winkels, horeca, een informatiecentrum en conferentie- en onderwijszalen.

Modern onderwijs en onderzoek zijn continu in beweging. In het gebouw is rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma’s door flexibele, universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen, die naar wens geschakeld kunnen worden. Zo faciliteert het gebouw ook toekomstige ontwikkelingen.

Gisteren is het gebouw officieel geopend door Kajsa Ollongren, wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.