Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Onderwaterbeton met 30 procent granulaat

Een onderwaterbeton met 30 procent granulaat als grindvervanger wordt ingezet bij het project Nieuw Universiteitsgebouw in Amsterdam. Een primeur in Nederland.

Mebin ontwikkelde het onderwaterbeton in opdracht van Bouwcombinatie Campusplein (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw). Samen met ABT werden verschillende betonsamenstellingen doorgerekend. Het onderwaterbeton met granulaat bleek goed en er was geen extra water of cement nodig. Het resultaat hiervan is dat met het bijmengen van 30 procent granulaat 25.000 kg minder CO2 in de lucht is gekomen. In enkele kubieke meter beton zit ruim 270 kg betongranulaat. Begin juli werd in 72 uur tijd ruim 6800 m3 van dit unieke beton geleverd.

Beton Bewust

Opdrachtgever Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) vroeg naar deze ontwikkeling en ambieert een BREEAM-NL Excellent certificaat. Mebin voert het keurmerk Beton Bewust, dat geldt als een waarborg voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Beton Bewust streeft onder meer naar een lagere CO2-voetafdruk voor beton en het sluiten van de materiaalkringloop voor beton. Het hergebruik van granulaat telt ook mee voor de BREEAM-score van Het Nieuw Universiteitsgebouw.

Parkeergarage

Het nieuwe universiteitsgebouw bestaat uit een drielaagse ondergrondse parkeergarage van 24.000 m2 en een bovengronds deel van 31.000 m2 over dertien lagen. De parkeergarage gaat plaats bieden aan zo’n 600 auto’s en 1.300 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus.

Bron: Duurzaam Gebouwd

Foto: vobn-beton

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.