Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Ooit lelijkste gebouw wint prijs

Het nieuwe paviljoen van McDonald’s op de Coolsingel in Rotterdam is internationaal in de prijzen gevallen. Het door Mei architects and planners ontworpen nieuwe paviljoen is winnaar in de categorie Architectuur van de Iconic Awards 2015 – ’the whole world of architecture’, een internationale Architectuur en Design prijs voor architecten en ontwerpers, uitgeschreven door de German Design Council.

Stalen wenteltrap

De voormalige kiosk van McDonald’s was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners kreeg de opdracht om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het nieuwe gebouw is zo ontworpen zodat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is.

Het gebouw heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel van 6,20 meter hoge, glaspanelen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw. De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap – uit één stuk – leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig uitzicht op de Coolsingel.

Rijk bewerkte gevel

Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium.

Omdat McDonald’s dag en nacht open is, is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Ooit lelijkste gebouw wint prijs

  • ard bannink

    Los van het feit, dat deze vestiging van Mc Donald in mijn optiek gewoon verwijderd had mogen worden, is deze Piramide van Mei een fraaie en eigentijdse aanvulling op de architectuur hoogstandjes, waaraan de boeiende stad Rotterdam zo rijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.