Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Ook Sagrada van ijs blijft onvoltooid

De Sagrada Familia in ijs, die door TU/e-studenten in Finland is gebouwd, ondergaat hetzelfde lot als zijn grote broer in Barcelona: het bouwwerk is (nog) niet af. Toch noemt projectleider en docent Arno Pronk het project niet mislukt.

Ambitieus

“Misschien zijn we iets te ambitieus geweest”, zegt Pronk. “Maar je zou kunnen stellen dat Gaudí dat ook was.” Al sinds 28 december zijn tientallen studenten in het Finse Juuka bezig met een replica op schaal van het wereldberoemde bouwwerk, opgetrokken uit pykrete (ijs met houtvezel) en sneeuw. De ijskerk had op 24 januari klaar moeten zijn, maar dat is dus niet gelukt. Toch blijft Pronk positief: “Het project is niet mislukt. We hebben de hoogste ijstoren ooit gemaakt en de plattegrond van de kerk komt gereed. Met het middenschip zijn we nog bezig, maar dat zal geen problemen opleveren. En ook de grootste koepeltoren komt voor een deel af. Je zult alleen de hemel blijven zien als we de ballon verwijderen.”

Milieuvriendelijke toepassingen

De ijskerk is gebouwd door middel van grote opgeblazen mallen, waarover steeds een laagje pykrete en sneeuw is gespoten. Die mix trekt direct in de sneeuw, waarna het geheel bevriest. Door de houtvezels is dit materiaal drie keer zo sterk als normaal ijs en bovendien veel taaier. De constructie van de ijskerk heeft meerdere doeleinden. Zo toont pykrete zijn milieuvriendelijke toepassingen voor de landbouw, offshore-industrie, expedities, en recreatieve voorzieningen zoals ijshotels.

Bekijk hieronder een video over het project:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.