Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Opening Noord/Zuidijn 2018

Na twintig jaar van overleg, ontwerpen en bouwen, zal de Noord/Zuidlijn medio 2018 opengaan. De officiële opening staat gepland op 22 juli 2018. Benthem Crouwel Architects heeft zeven metrostations ontworpen: twee boven de grond en vijf ondergronds. Het gaat om Noord, Noorderpark, Amsterdam Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, de Pijp en Europaplein. De totale route wordt ongeveer tien kilometer lang. De stations zijn bijna af; op dit moment worden er testen gedaan met de metro’s. De verwachting is dat reizigers dan van Amsterdam-Noord naar Zuid reizen in vijftien minuten.

Vochtige grond

Het ontwerpen van een ondergrondse metro, 25 meter diep onder de vochtige grond van Amsterdam, gebouwd op lange, houten stelten uit het jaar 1300, was geen eenvoudige klus. Dankzij een nieuwe ontwerptechniek, ontwikkeld in de jaren 90, werd het mogelijk om tunnels te creëren in natte en onstabiele grond, zonder dat het veel effect had op de stad.

Uniek

Ieder station wordt uniek. De architectuur wordt bepaald door de locatie en de ruimte die het stadsplan van Amsterdam biedt. Tegelijkertijd hebben alle stations hetzelfde architectonische concept: de kortst mogelijke verbinding tussen het ondergrondse platform en de straat. Hierdoor moet er een constante stroom van beweging zijn en moeten reizigers hun weg intuïtief kunnen vinden.

Ieder station krijgt een uniek kunstwerk, wat past bij de locatie en dient als oriëntatiepunt voor de reizigers. Hierdoor wordt er een ondergrondse kunstroute gecreëerd, toegankelijk voor iedereen. Daarnaast zal het station Rokin een selectie tonen van de 700.000 archeologische objecten die tijdens de bouw werden uitgezaaid.

Meer informatie over de laatste ontwikkelingen van de Noord/Zuidlijn is te vinden op www.wijnemenjemee.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.