Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Oplevering Wijnhavenkwartier in Den Haag

Heijmans heeft in Den Haag het Wijnhavenkwartier opgeleverd, één van de grootste binnenstedelijke kantoortransformaties in Nederland. Het gebouw werd tot op het betonskelet gesloopt en daarna weer helemaal opgebouwd

Balkon voor elk appartement

In twee jaar tijd veranderde Heijmans voormalige gebouw van het Ministerie van Justitie & Veiligheid en deels Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties tot een woon-, werk- en studiecomplex op een locatie midden in de stad. De transformatie bestaat onder meer uit een nieuwe gevel en een balkon voor elk appartement en een gedeelte nieuwbouw voor de Universiteit Leiden. De vijfde tot de twintigste verdieping van de toren tellen nu in totaal 162 appartementen en 8 penthouses die allemaal zijn verkocht of verhuurd.

‘We hebben samen met al onze partners, waaronder Syntrus Achmea Real Estate & Finance, gemeente Den Haag en Universiteit Leiden, een huzarenstukje afgeleverd in Den Haag. Dit is een schoolvoorbeeld van een kantoortransformatie midden in de stad. Het resultaat is na vijf jaar hard werken mooier dan ik vooraf had durven dromen’, zegt Esther Fleers, ontwikkelingsmanager bij Heijmans.

De statuur van Den Haag

Op de begane grond en de verdiepingen twee tot en met vier van de toren en in de laagbouw is de campus van Universiteit Leiden gevestigd. Op termijn zullen hier 3.500 studenten onderwijs krijgen op de gebieden recht, politiek en bestuur. Vakgebieden die helemaal passen bij de statuur van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Boven de campus, op de verdiepingen vijf en zes van de laagbouw, zijn kantoren waarvan de vijfde ook in gebruik is door Universiteit Leiden. In de strip op straatniveau zitten diverse ‘food’ gerelateerde initiatieven waaronder Dungelmann, McDonalds en Foodmaker.

Wijnhavenpleintje

Tegelijkertijd met de voormalige ministeries werd ook de directe omgeving aangepakt. Zo kreeg de Turfmarkt een nieuwe uitstraling, is het eerste deel van de Turfhaven aangelegd en krijgt ook het Wijnhavenpleintje een nieuwe aankleding. Al met al is door de opfrisbeurt van het Wijnhavenkwartier en het openbaar gebied dit stukje stad een fijne plek geworden om te verblijven of doorheen te lopen.

Beeld: Heijmans/Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.