Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Opvallende gevel nieuwbouw Naturalis

Het nieuwe gebouw van Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft het hoogste punt bereikt. Directeur van Naturalis, Edwin van Huis markeerde het hoogste punt door de 40 meter hoge glaskroongevel, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten te plaatsen. In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten wordt gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo zijn de gevels en het plafond van de publiekshal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. Deze glaskroongevel van ruim 40 meter hoog is de eyecatcher van het nieuwe Naturalis.

De vernieuwing bestaat uit een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. In totaal omvat het project circa 38.000 m2. Hiervan is circa 18.000 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m2 en circa 17.000 m2 nieuwbouw voor het museum.

Glaskroongevel met bladerpatroon

In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten wordt gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo zijn de gevels en het plafond van de publiekshal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. Deze glaskroongevel van ruim 40 meter hoog is de eyecatcher van het nieuwe Naturalis.

De gevel wordt gerealiseerd op basis van een hybride constructie: een combinatie van een achterliggende dragende staalconstructie met 341 betonnen gevelelementen. Hibex leverde deze enorme prefab gevelelementen, waarin ook het kozijn en de beglazing al zijn opgenomen. Door ruitvormen en liggende vormen te combineren ontstaat het opvallende bladerpatroon.

Duurzaamheid

Naturalis kiest, geheel in lijn met haar organisatie, voor de toepassing van materialen die op natuurlijk wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. De gevels en het interieur van het museum zijn opgebouwd uit duurzame materialen en ook de gebruikte installaties zijn duurzaam. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers, de partij die de complete gebouwinstallatie uitvoert, de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en krijgt het complex een eigen warmte/koude-opslag. Ook worden er op het dak worden 240 zonnepanelen geplaatst.

De heropening van Naturalis staat gepland voor medio 2019.

Fotografie: J.P. van Eesteren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.