Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Order van 10 miljoen voor glazen gevel

Sorba Projects uit Winterswijk gaat voor ruim 10 miljoen euro de glazen gevel van het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam leveren. Dat is voor de bouwer van gevels, interieurs en infrastructuur de grootste binnenlandse opdracht ooit.

Het Collectiegebouw, naar een ontwerp van MVRDV, is niet alleen bijzonder door zijn ‘sferische’ (bollende) vorm, maar ook door de 39 meter hoge spiegelende uitvoering van de gevel. Van de 43 miljoen euro waarvoor BAM Bouw en Techniek het architectonische hoogstandje mag bouwen, gaat met circa een kwart hiervan een aanzienlijk deel naar Sorba.

3D-glaspanelen

De beste plannen en oplossingen om de glazen gevel te ontwerpen, leveren en monteren kwamen van Sorba, volgens BAM. Het Achterhoekse bedrijf levert ook de gevels van de dakopbouw, waar een groot terras met veel groen en een panoramisch uitzicht op de stad wordt ingericht. ‘De glaspanelen aan de buitengevel worden 3D vormgegeven’, zegt commercieel directeur Eric Hogeboom van Sorba. ‘De panelen krommen dus zowel in de verticale als in de horizontale richting en zijn ook niet allemaal even sterk gekromd. Het gaat om 26 lagen van 64 panelen en dan moeten ze ook nog worden voorzien van een coating en gehard worden. Dat vereist veel ontwerpkennis, waarin we onze sporen al hebben verdiend met projecten als de nieuwe OV-terminal in Arnhem en meerdere metrostations in Londen.’

Sorba leverde ook al de gevels en interieurs voor bekende gebouwen als het Eye-filmmuseum in Amsterdam, Beeld en Geluid in Hilversum en de luchthaven Schiphol. Een van de meest aansprekende projecten uit de 40-jarige historie van het bedrijf was een enorme constructie van bladeren en wolken voor een kunstproject op de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Bedrijfsgroei

Met de opdracht voor het Collectiegebouw is het orderboek van Sorba nu voor  de komende twee jaar al goed gevuld. Zo wordt nog gewerkt aan een opdracht voor de Frankfurter Messe en meerdere nieuwe metrostations in Londen. Bij het bedrijf werken 70 mensen en dit jaar koerst Sorba af op een omzet van 25 miljoen euro. Door de groei heeft Sorba behoefte aan meer hbo’ers, met name in de werktuigbouw en bouwkunde. ‘We zoeken daarvoor in een grote kring om Winterswijk heen. Er werken nu al meerdere mensen uit Twente, Duitsland en de regio Arnhem bij ons’, aldus Lieverdink. Sorba heeft ook eigen vestigingen in Engeland en Duitsland.

Technische kennis

Sorba produceert de aluminium composietplaten fabricaat Alpolic voor de dakopbouw van het Collectiemuseum in eigen huis. Verder gaat het bedrijf voor de Rotterdamse klus samenwerken met bedrijven uit de hele wereld  – het glas wordt bijvoorbeeld in China gebogen – maar ook met lokale partners. Lieverdink: ‘Er is veel technische kennis in de regio en daar maken we graag gebruik van. Soms is die zelfs op loopafstand beschikbaar want onze buren van Kingspan zijn bijvoorbeeld in beeld voor het leveren van de isolatieplaten.’

collectiegebouw_boijmans

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.