Woningcorporatie Domijn heeft de nieuwbouwplannen voor de Zuiderspoorflat aan een van de belangrijkste invalswegen van Enschede gepresenteerd. Het nieuwbouwcomplex bestaat uit 45 appartementen en 15 eengezinswoningen gelegen aan een groen hofje. Plegt-Vos tekende in samenwerking met LKSVDD architecten voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwbouwproject. Na de zomer van 2018 start de bouw.
Aan een van de belangrijkste invalswegen van Enschede, de Haaksbergerstraat, verrijst het Nieuwe Zuiderspoor. Dit wooncomplex aan de rand van het centrum zal het aanzien van Enschede veranderen. Rijd je nu de stad in vanaf de snelweg via de Zuiderval, dan stuit je op de tienverdiepingen hoge Zuiderspoorflat. Deze flat is aan vervanging toe en maakt plaats voor appartementen en eengezinswoningen. Het nieuwe appartementengebouw is een echte blikvanger en verwelkomt bezoekers van de binnenstad.
Verspringende voorgevel
Het zes verdiepingen tellende appartementengebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie, tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 appartementen voor de sociale huur richt Domijn zich op een- en tweepersoonshuishoudens. In alle appartementen wordt geleefd aan de voorzijde en dit brengt licht, beweging en activiteit. De gevel leeft niet alleen dankzij de reuring van de bewoners, maar ook door de wisselende dimensies in hoogte en diepte. Je kunt van buitenaf niet zien waar de ene woning begint en de andere ophoudt. Het spel van de gevelvlakken, de kleuren van de steen, de balkons en de loggia’s brengen de gevel in beweging.
De 15 eengezinswoningen liggen in een rij van negen en een rij van zes woningen. De twee woningblokken zijn sculpturen op zichzelf geworden door de tuinen en houten bergingen achterin de tuin te omsluiten met metselwerk. En door te spelen met het ritme van de kozijnen (allemaal identiek van vorm) en de wisselende texturen in het metselwerk ontstaan stoere woonblokken. Door de ligging aan een groen hofje is het rustig wonen, terwijl je toch binnen vijf minuten in het centrum zit. Kenmerkend zijn de ‘Delftse stoepjes’ met voor elk huis een bank.
Geen gasaansluiting
Domijn vindt het erg belangrijk dat wonen betaalbaar blijft voor haar huurders én dat we zuinig omgaan met het milieu. Daarom kiest de corporatie ervoor om de woningen zonder gasaansluiting te laten bouwen, waardoor er geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming. Voor energieopwekking worden de daken voorzien van zonnepanelen. De woningen zijn bovendien erg goed geïsoleerd. Hierdoor wonen huurders niet alleen comfortabeler, het scheelt ook nog eens in de energiekosten.
Bewoners van de Zuiderspoorflat kunnen sinds juni 2016 met voorrang reageren op een andere huurwoning bij Domijn. Daarnaast biedt de corporatie ze de mogelijkheid om terug te keren naar de nieuwbouw. Na een uitgebreide selectie koos Domijn voor de uitgewerkte plannen van Plegt-Vos uit Hengelo. Bijzonder is dat zij niet alleen voor de realisatie tekenden, maar ook voor het onderhoud voor de komende 25 jaar. Het ontwerp is van Martin Huiskes van LKSVDD architecten uit Enschede.
Woonkwaliteit
Voor de corporatie gaven de eigentijdse en toch tijdloze architectuur, de veilige en goede toegankelijkheid van het appartementengebouw en de woonkwaliteit met de in de breedte georiënteerde woonvertrekken de doorslag.
In het eerste helft van 2018 wordt de huidige Zuiderspoorflat gesloopt. Na de zomer starten de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting krijgen de nieuwe bewoners van het appartementengebouw en de eengezinswoningen in het najaar van 2019 de sleutel.
Foto: RTV Oost