Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Peutz bouwt nieuw lab voor brandveiligheid

Peutz bouwt een nieuw Laboratorium voor Brandveiligheid op Bedrijvenpark Laarakker aan de A73 in Noord-Brabant. Het bestaande laboratorium in Molenhoek is te klein om aan de toegenomen vraag naar gecertificeerde brandtesten te kunnen voldoen. De bouw start in het eerste kwartaal van dit jaar en het nieuwe Laboratorium voor Brandveiligheid wordt het eerste kwartaal van 2023 in gebruik genomen.

De vraag naar gecertificeerde brandtesten is de laatste jaren sterk toegenomen. Een goede brandveiligheid vraagt om aantoonbaar betrouwbare oplossingen. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen realiseert Peutz op Bedrijvenpark Laarakker een volledig nieuw laboratorium voor brandveiligheid. Daarbij wordt de nieuwbouw van het laboratorium aangegrepen om technische installaties te moderniseren, de activiteiten uit te breiden en logistieke verbeteringen van de processen door te voeren. De locatie aan de A73 biedt bovendien een goede bereikbaarheid voor klanten en toeleveranciers uit binnen- en buitenland.

brandveiligheid
Voorbeeld van een brandproef.

Inspelen op ontwikkelingen

De bouwstoffenmarkt is sterk in ontwikkeling. Diverse grote incidenten, waaronder de brand in de Grenfell Tower en de flatbrand in Milaan, hebben de noodzaak van betrouwbare brandveiligheidsoplossingen aangetoond. Om op de gegeven brandveiligheidsrisico’s te reageren is sprake een continue aanscherping van brandveiligheidseisen. Daarbij vormt het testen en certificeren van producten een belangrijke schakel in de keten. De bouw heeft ook een zeer grote duurzaamheidsopgave waarin onder andere biobased en gerecyclede materialen een belangrijke rol spelen. Dagelijks worden nieuwe innovatieve producten op de markt geïntroduceerd. Bij de ontwikkeling van deze materialen spelen brandtesten een cruciale rol.

Accreditatie en CE-markering

Het Laboratorium voor Brandveiligheid is voor diverse bepalingen geaccrediteerd en aangewezen als notified body. De testresultaten uit het bestaande en nieuwe laboratorium zijn in heel Europa geldig en tevens bruikbaar voor het verkrijgen van een CE-markering.

Meer dan 25 jaar een lab voor Brandveiligheid

Het eerste laboratorium voor Brandveiligheid dat Peutz exploiteerde dateert van eind jaren ’90 en bevond zich in Roermond. In 2013 is er een nieuwe Laboratorium voor Brandveiligheid gebouwd in Molenhoek. De capaciteit werd vergroot en er kwamen extra functionaliteiten bij, waardoor Peutz naast genormaliseerde testen ook testen op maat uit kon voeren. Bovendien kwam er een speciale testruimte voor brandmeld-, watermist-, sprinkler- en aerosol(blus)systemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.