Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Plaatsing stalen ruggengraat woontorens

Op de Wilhelminapier in Rotterdam vindt de realisatie van de woontorens Boston & Seattle plaats. TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft drie van de zes A-frames van de woontorens geplaatst. De frames functioneren als de ruggengraat van de twee woontorens, die in 2017 een hoogte bereiken van 23 verdiepingen.

18 ton zware constructies

De 18 ton zware constructies werden geproduceerd in Budel en zijn over de snelweg naar Rotterdam verplaatst. Het transport gebeurde ’s nachts en nam twee rijbanen van de snelweg in beslag. Ter plekke werden de drie A-frames met de ankers in de constructie gehesen door een torenkraan, die de frames met twee verstelbare kettingen horizontaal heeft uitgelijnd. In week 42 worden de overige drie A-frames geplaatst.

Contactdruk van 3,5 miljoen kilo

Het originele ontwerp van de A-frames bestaat uit drie delen in een driehoeksvorm. Deze drie delen werden door de fabrikant in Budel al aan elkaar gelast. Dat zorgde ervoor dat de A-frames in een keer in Rotterdam gemonteerd konden worden. Het resultaat zijn zes A-frames met een hoogte van 6 meter en breedte van 8,5 meter. Een enkel A-frame kan een contactdruk van 3,5 miljoen kilo weerstaan als het eenmaal in de betonconstructie opgenomen is.

BIM-model

Om het plaatsen van de A-frames zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen, zijn ze volledig ontworpen met behulp van een BIM-model. In de acht weken voorafgaand aan de levering van de frames, zijn de gaines waarin de A-frames worden geplaatst, in de betonconstructie ingestort. De stalen kolommen worden in de bedrijfskleuren gespoten om de samenwerking tussen J.P. van Eesteren en opdrachtgever v.o.f. Pier III uit te dragen. Later wordt de hele constructie voorzien van een brandwerende coating.

Twee woontorens van 23 verdiepingen

Het complex Boston & Seattle, een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch, bestaat uit twee woontorens van 23 verdiepingen hoog. Naast 220 koop- en huurappartementen en 1.440m2 voor winkels en horeca op de begane grond, biedt het gebouw ruimte aan privéparkeerplaatsen voor bewoners en een ondergrondse, tweelaagse openbare parkeergarage. De bouw van de woontorens is in 2014 gestart. Naar verwachting wordt het gebouw medio 2017 opgeleverd.

Foto: David Rozemeyer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Plaatsing stalen ruggengraat woontorens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.