Ga naar hoofdinhoud

Prefab units voor gerechtsgebouw

Prefab ophoudruimten voor gerechtsgebouw

Het nieuwe gerechtsgebouw in Breda krijgt prefab ophoudruimten. De wanden en het dak van de units zijn voegloos gestort. Het storten vroeg wel de nodige inventiviteit van Haitsma Beton.

Breda krijgt een nieuw gerechtsgebouw, dat in 2018 haar deuren opent. In opdracht van InBalans leverde Haitsma Beton een aantal ophoudruimten ten behoeve van gehechten. Dit zijn ruimten waar gehechten wachten tot een zitting begint. InBalans heeft in de tenderfase gekozen voor prefab units. ‘Mede gezien de productie-ervaring van Haitsma met prefab cellen voor de penitentiaire inrichting Zaanstad, is hierdoor een samenwerking ontstaan’, zegt Rutger Veldhoen, projectleider Visser & Smit Bouw.

Voegloos

De wanden en het dak van de units zijn voegloos gestort. Rutger Veldhoen legt uit waarom: ‘De units moeten molestbestendig zijn. Omdat InBalans 30 jaar verantwoordelijk is voor de exploitatie, is een voegloze unit functioneel.’ Het storten vroeg wel de nodige inventiviteit. Klaas Ellens, accountmanager utiliteitsbouw bij Haitsma Beton legt uit: ‘De binnenbekisting konden we na de uitharding van het beton iets naar binnen verplaatsen. Vervolgens is de buitenbekisting verwijderd en tilden we het betonnen casco omhoog, waarna de binnenbekisting is verwijderd. Het betonnen casco is vervolgens op een betonnen vloerplaat geplaatst, waarna de vloer is gestort. Deze vloer zal in het werk door InBalans afgewerkt worden middels een troffelvloer.’ Het betonnen zitbankje en de sparingen voor de E- en W-installaties zoals, intercom, elektra en lucht, zijn in de fabriek meegestort.

Akoestische blokken

Geluiden uit de ophoudruimten kunnen onrust veroorzaken in andere ophoudruimten. Dus zijn alle units akoestisch ontkoppeld. Rutger Veldhoen: ‘De units staan zo naast elkaar dat er een kleine open spouw resteert. Die zetten we dicht met een flexibele vulling. Bovendien staan de units op akoestische blokken.’ De levering van de units vond plaats in augustus en september 2016. ‘We hebben met de architect de fabriek in Kootstertille bezocht om te kijken naar de productie. Dat geeft vertrouwen’, zegt de projectleider.

Het gerechtsgebouw

In het nieuwe gerechtsgebouw nemen de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming hun intrek. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft InBalans de opdracht gegeven, middels een DBFMO-contract. Deze organisatie is 30 jaar verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en de facilitaire dienstverlening. InBalans is een samenwerkingsverband tussen Facilicom, Visser & Smit Bouw en HOMIJ.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *