Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Primeur toepassing staal in Stedelijk Museum Amsterdam

Hoogwaardige stalen wanden vormen het framework voor de herinrichting van STEDELIJK BASE, de collectiepresentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam. De wanden zijn geproduceerd door Tata Steel Nederland. De toepassing ervan is een primeur: nooit eerder is een dergelijke constructie met stalen wanden in een museum gerealiseerd.

De herinrichting is een ontwerp van AMO/Rem Koolhaas met Federico Martelli. Tata Steel Nederland is trots op de samenwerking met Stedelijk Museum en AMO/Rem Koolhaas met Federico Martelli. Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland: “Samen met het Stedelijk en AMO hebben we een nieuwe toepassing voor staal gecreëerd, een wereldprimeur van Nederlandse bodem. Ik ben trots op de innovatieve kracht en oplossingsgerichtheid van alle betrokken partijen, waaronder onze partnerbedrijven Service Center Maastricht en Laura Metaal, waardoor de bijzondere vaste collectie van het STEDELIJK permanent wordt ontsloten voor het grote publiek. Waarlijk een sterk staaltje Nederlands vakmanschap.”

Stalen tentoonstellingswanden

Jan Wilem Sieburgh, directeur a.i. Stedelijk Museum: ‘Toen werd besloten om met staal te werken, kwam het genereuze aanbod van Tata Steel Nederland om het staal zo te ontwikkelen dat het geschikt zou zijn voor gebruik in tentoonstellingswanden. Dankzij de inspanningen van de Tata Steel Nederland-vakmensen is het gelukt om de collectiepresentatie deze mate van elegantie mee te geven.’

Duurzaam en recyclebaar ontwerp

De wens van AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli was om voor de 1.350 m2 tentoonstelling een duurzaam en recyclebaar ontwerp te creëren dat aansprekend is en voor huidige en toekomstige generaties de kunst van het museum op een goede manier kan ontsluiten. Daarbij fungeren de stalen wanden niet alleen als drager van kunst, maar zijn de wanden ook een intrinsiek onderdeel van de opstelling.

Flexibele navigatie door museum

De keuze voor staal in een museum past bij de visie die AMO en het Stedelijk Museum voor STEDELIJK BASE hadden, aldus Rem Koolhaas: “In een productieve samenwerking met het Stedelijk, Arup en Tata Steel Nederland, hebben we wanden gecreëerd die zo dun zijn dat ze net schermen lijken. De wanden maken het mogelijk om de tentoonstellingsruimte op flexibele wijze te navigeren, en moedigen de bezoeker aan om verschillende routes door de ruimte te nemen, met dezelfde avontuurlijkheid waarmee men zich door steden beweegt.”

180 ton staal

De stalen wanden zijn opgebouwd uit verschillende delen, variërend in hoogte en breedte. De standaard dikte van de stalen onderdelen is 15 mm. De maximale breedte is 1500 mm en de maximale hoogte 4000 mm. Voor de wanden is in totaal 180 ton staal gebruikt. De losstaande wanden voldoen aan de strengste stabiliteitseisen en zijn van ongekend hoge esthetische kwaliteit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.