Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Primeur vijflaagse NOM-flats is voor Best

Praten over PV aan de gevel gebeurt overal, maar er een gebouw mee toerusten, is een ander verhaal. Tot voor kort dan. Eendrachtige samenwerking tussen NB Architecten, BAM Wonen, Technisch Gevelbouw Management (TGM), Insulation Solutions en Isover toont aan dat je met ‘niet lullen maar poetsen’ meer bereikt. In Best staan dan ook de eerste twee vijflaagse nul-op-de-meter-gebouwen van Nederland.

Renoveren of slopen vijflaagse flats

Op de bouwlocatie in Best stonden twee portieketageflats. De vraag was renoveren of slopen. Een studie van BAM Wonen wees uit dat sloop/nieuwbouw de beste optie was. Architect NB Architecten predikte al volop nul-op-de meter en de bouwer zelf had daar onder meer door deelname aan de Stroomversnelling ook al ervaring mee. De keuze om dus NOM-flats te bouwen, lag dus voor de hand. Bouwwereld ging op gesprek en beschreef hoe dit bijzondere project tot stand kwam.

Te weinig dakoppervlak

Probleem bij flatgebouwen is dat er onvoldoende ruimte op het dak is om met PV-panelen evenveel zonne-energie op te wekken als de bewoners verbruiken. Bij een flat tot drie woonlagen gaat het nog, maar bij vijf woonlagen is er te weinig dakoppervlak. Daarom zijn ook de gevels gebruikt om energie op te wekken.

Eerste grootschalige toepassing

Als oplossing voor de gevels van de appartementencomplexen is het EnergyWall-systeem gekozen, dat met het project in Best tevens zijn eerste grootschalige toepassing kent. Energy-Wall is ontstaan uit een samenwerking tussen EigenEnergie.net, NBArchitecten en Technisch Gevelbouw Management (TGM).
Insulation Solutions en Isover (beide onderdeel van Saint-Gobain) zijn er ook bij betrokken om een optimale isolatie, bevestiging en koudebrugonderbreking van de gevel te realiseren. Het is daarmee een compleet systeem voor opwekkende gevels.

Terugverdientijd in 20 jaar

Het project in Best toont aan dat een architect met PV-gevelpanelen een vijflaags gebouw kan ontwerpen die energie oplevert. Eerlijkheidhalve moet gezegd worden dat gevelpanelen minder opleveren dan zonnepanelen op het dak. De terugverdientijd wordt geschat op twintig jaar. Niet bekend is of de panelen aan de gevel al die tijd optimaal blijven presteren.

Maar doet dat ertoe? Waar het om gaat, is dat de flats in Best aantonen dat eendrachtig samenwerken loont en dat je met schone voornemens en ‘praten over’ weinig bereikt. Waar het om gaat is doen of, zoals ze in Rotterdam wel zeggen: ‘Niet lullen maar poetsen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.