Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Regeerakkoord over toekomst bouw

Met het investeren in Nederland en het aantrekkelijk maken van werkgeverschap biedt het regeerakkoord van het kabinet Rutte III de bouw-en infrasector een goede basis voor de toekomst, aldus Bouwend Nederland.

Infrastructuur

Bouwend Nederland is opgetogen dat het nieuwe kabinet de komende drie jaar 2 miljard euro uittrekt voor verbeteringen in de infrastructuur. Daarna wordt het budget structureel met 100 miljoen euro per jaar verhoogd. Investeringen zijn pure noodzaak voor het versterken en toekomstbestendig maken van de infrastructuur.

Woningmarkt

Voor de woningmarkt zet het kabinet in op het bouwen van voldoende huizen door afspraken te maken met lagere overheden en markt. Het is opvallend dat het kabinet geen standpunt formuleert over inkomensafhankelijk huurbeleid. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de aanpassing van de hypotheekregels. Bouwend Nederland had liever rust op de woningmarkt gezien.

Bouwagenda

Bouwend Nederland is blij met de verwijzing naar de Bouwagenda. De Bouwagenda biedt een goed handvat om de verschillende doelstellingen uit het regeerakkoord in te vullen.

Klimaat

Op het gebied van verduurzaming laat het regeerakkoord grote ambitie zien: 49 procent reductie van de CO2 uitstoot in 2030. Nederland wil tot de koplopers van het klimaatakkoord van Parijs behoren. Het fundament is gelegd, maar om deze ambitie te realiseren is wel verdere versteviging nodig.

Arbeidsmarkt

Het kabinet komt met maatregelen om knelpunten op de arbeidsmarkt weg te nemen zoals de loondoorbetaling bij ziekte en de inzet van zzp’ers. Dit regeerakkoord biedt daarvoor openingen. De balans die wordt aangebracht in de transitievergoeding haalt de scherpe kanten voor werkgevers weg, langere tijdelijke contracten worden hierdoor mogelijk. Hiermee kunnen bedrijven in onze sector mensen langer aan zich binden.

De loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor het mkb gaat op de schop. Voor bedrijven tot 25 werknemers wordt de verplichte doorbetaling teruggebracht naar één jaar. Bouwend Nederland zal kritisch toezien of de uitwerking en financiering van dit plan alle werkgevers soelaas biedt.

Bouwend Nederland juicht toe dat het kabinet de onzekerheid rondom de inzet van zzp’ers wil wegnemen. De vervanger van de Wet DBA moet zorgen voor duidelijkheid en zekerheid.

Techniekonderwijs

Verder stelt het kabinet 100 miljoen euro structureel beschikbaar voor techniekonderwijs en levert daarmee een bijdrage aan de instroom van goed gekwalificeerd personeel. De komende periode zal Bouwend Nederland de verschillende maatregelen op het effect voor de sector doorrekenen.

Lees hier het hele regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.