Ga naar hoofdinhoud

Royal HaskoningDHV wint Deense opdracht

Royal HaskoningDHV bouwt Deens centrum protonentherapie

Royal HaskoningDHV maakt deel uit van het team dat in Denemarken een nationaal centrum voor protonentherapie voor kankerpatiënten gaat ontwerpen en bouwen. Het centrum is het eerste in zijn soort in Denemarken en daarmee een belangrijke mijlpaal voor de behandeling van kanker in het land.

Slim energieplan

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor de gebouwinstallaties en het constructief ontwerp. Daarnaast voorziet het bedrijf in de bijzondere vereisten voor de gevoelige protonapparatuur. Een slim energieplan zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de strenge Deense wetgeving voor energie-efficiëntie. Het project wordt gerealiseerd  in samenwerking met aannemer Hoffmann, architect Aarhus Architekterne en het Deense adviesbureau Alectia.

Muur- en plafonddikte van ruim 3 meter

Een belangrijk onderdeel van het gebouwontwerp is de protoninstallatie, die wordt omgeven door muren en een plafond met een dikte van meer dan 3 meter. ‘Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, werken we nauw samen met de apparatuurleverancier’, zegt Toon Braam, projectdirecteur bij Royal HaskoningDHV. ‘Er is een nauwkeurige planning nodig om te voorkomen dat de protonversneller tijdens de bouw schade oploopt. Daarnaast zorgen we ervoor dat het gebouw de benodigde bescherming biedt tegen straling.’

De bouw van het centrum van 9.000 mbegint in april 2016. Naar verwachting zullen de eerste patiënten er in 2019 terechtkunnen. De contractwaarde voor Royal HaskoningDHV bedraagt 2,4 miljoen euro.

Ontwerp van ziekenhuizen

Dit Deense ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis waar het advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau bij betrokken is. Zo is Royal HaskoningDHV samen met andere partijen betrokken bij het ontwerp van het Deense universitair ziekenhuis in Aalborg en het Hvidovre-ziekenhuis in Kopenhagen; het Grand Hôpital de Charleroi in België; het Honliv-ziekenhuis in China; de nieuw- en verbouw van Erasmus MC Rotterdam; het Princess Maha Chakri Sirindhorn-gebouw van universitair ziekenhuis Ramathibodi in Bangkok; en het districtsziekenhuis in Pixley, Zuid-Afrika.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *