Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Seinpost wint architectuurprijs

De verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht, ontworpen door Bureau de Jong Gortemaker Algra (dJGA) heeft de Internationale Architectuur Award 2016 gewonnen. In het robuuste gebouw wordt door ProRail al het treinverkeer geregeld in de regio. Een van de opvallende kenmerken van het gebouw is de 1.000 m2 grote seinzaal, die is opgetild boven het maaiveld.

Gebruikers staan centraal

Door gebruik van staal en glas heeft de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling. In het ontwerp staan de gebruikers centraal. Het is een duurzaam gebouw met driedubbel glas en een ‘energiedak’ met zonnepanelen en beplanting voor extra isolatie. De post is sinds 2015 in gebruik.

In totaal waren er 132 winnende projecten uit 43 verschillende landen. De prijs wordt uitgegeven door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press. De uitreiking van de award is op 2 september in Istanbul. De winnende projecten zullen daar met foto’s worden tentoongesteld, voorafgaand aan de Istanbul Design Biënnale.

Lees ook het Premium-artikel: Seinzaal als verhoogde blikvanger

Bron: ProRail
Beeld: Christian Richters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.