Ga naar hoofdinhoud

Spectaculaire montage stalen bruggebouw

bruggebouw

Op Strijp-S in Eindhoven wordt op dit moment gewerkt aan een bijzonder gebouw. Haasje Over is een bruggebouw van twee verdiepingen dat een bestaande skatehal overspant. De staalconstructie bestaat uit twee armen van 50 x 7 meter en twee vloerniveaus. De overkraging van de U-vorm steunt op twee enorme stalen kolommen. De stalen vakwerkligger blijft volledig in het zicht, voor de vakwerkligger komt een glazen vliesgevel. Het bruggebouw vormt één geheel met een 70 meter hoge toren.

Hijsmoment bruggebouw

Voortman Steel Construction realiseert in opdracht van Stam + De Koning Bouw de staalconstructie van het gebouw. De staalconstructie en de verdiepingsvloeren van beide armen zijn eerst in elkaar gezet en daarna op 24 maart op hun definitieve plek gehesen. Met SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters) werden de brugdelen binnen kraanbereik gebracht. De drie delen van de constructie – de armen en de overkraging – zijn vervolgens gehesen en gemonteerd. Aan de ene kant werden deze bevestigd aan de buiskolommen en aan de andere kant aan de woontoren.

Bekijk hieronder een video van de montage:

Prefab gevel

De toren wordt steigerloos gebouwd. Dat is mogelijk dankzij de hoge mate van prefabricage. Zo is niet alleen het staal, maar zijn ook de gevelelementen geprefabriceerd. De elementen zijn vooraf uitgebreid getest op waterdichtheid, zodat het zeker is dat de bouwkundige aansluitingen ook op grote hoogte nog steeds voldoende waterdicht zijn.

Lees ook:

Hoogste punt

Volgens de huidige planning wordt het hoogste punt bereikt in het najaar van 2020 wanneer een energieopwekkende windturbine wordt geplaatst. Begin 2021 wordt de woontoren opgeleverd. Het ontwerp van Haasje Over is van architectenbureau VMX, opdrachtgever is woningcorporatie Trudo. De glazen vliesgevel wordt uitgevoerd door TGM in het CW 50-systeem van Reynaers Aluminium.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *