Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Stadhuis Deventer wint door bouwtechnisch vernuft

Het stadhuis van Deventer is een prestatie van uitzonderlijke hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt, aldus de jury van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Om die reden heeft Michiek Riedijk, van ontwerper Neutelings Riedijk Architecten, de architectuurprijs gewonnen. Hij ontvangt daarvoor een bedrag van 50.000 euro.

Vakmanschap en pure schoonheid

Volgens de jury is het stadhuis van Deventer op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad. ‘In het ontwerp schuilt een grote mate van vakmanschap, die tot uitdrukking komt in de maatvoering, de verhoudingen en de gevelcomposities. Michiel Riedijk heeft een trefzekere en comfortabele sfeer getroffen door passende keuzes te maken in materialisatie, kleur en afwerking. Het stadhuis representeert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip Palazzo en getuigt van pure schoonheid’. De gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren voegt volgens de jury een fenomenale extra dimensie toe. ‘Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur’.

Bouwkundig hoogstandje

Niet alleen qua architectuur, maar ook qua bouwtechniek is het Stadhuis Deventer van hoogwaardige kwaliteit. Zo is het onderheien zorgvuldig uitgevoerd, zijn de kolommen van de draagconstructie onzichtbaar verwerkt, en is de gevel in zijn geheel gemaakt van eikenhout. Over de gevel is de jury van mening dat het getuigt van een consequent doorgevoerde logica, waarin een grote mate van vakmanschap schuilt.

Meer weten over dit project? Lees dan ons artikel ‘Stadhuiskwartier Deventer’.

Andere genomineerden

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 waren tevens genomineerd: Koen van Velsen met OV terminal Breda, Tom Frantzen met Patch22 en Marco Vermeulen met Biesbosch Museumeiland. De jury stond onder leiding van Esther Agricola, directeur Ruimte van de gemeente Amsterdam en bestond verder uit Annelies van der Goot, Eric Frijters, Edwin Oostmeijer, Marjolijn van Eig (winnaar 2014) en Dick van Wageningen (winnaar 2015).

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 5 december tot en met 7 januari 2018 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Lees hier het ‘Juryrapport Abe Bonnemaprijs 2017’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.