Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw, Renovatie

Stadskantoor en Raadhuis Heerlen

Onlangs is het nieuwe stadskantoor in Heerlen feestelijk geopend. Mecanoo reageert in haar ontwerp voor de nieuwbouw op het naastgelegen Raadhuis uit 1942 van Frits Peutz. Subtiel in de verhoudingen van de vensters bijvoorbeeld, maar ook rigoureus door een omkering van materiaalgebruik in het interieur en exterieur. Ondanks het duidelijke contrast tussen oud en nieuw is hierdoor een ensemble ontstaan dat elegantie en harmonie uitstraalt. Les extrêmes se touchent, zoals ze in Heerlen zeggen.

Op de locatie van het nieuwe stadskantoor stond een hoog groen gebouw dat in de jaren vijftig was gebouwd voor V&D en dat in de jaren negentig is gemoderniseerd. Vanaf toen zat V&D op de onderste verdiepingen en in de kantoren erboven de gemeente Heerlen. Na jarenlange leegstand van de plint en een deel van de kantoorverdiepingen, heeft de gemeente besloten tot sloop en nieuwbouw. “Het pand was bouwkundig in slechte staat – er zat veel asbest in – en het had lage verdiepingen met weinig ruimtelijke kwaliteit, waardoor het slecht verhuurbaar was. Bovendien had de gemeente zich ten doel gesteld om slecht verhuurbare kantooroppervlakte uit de markt te halen in verband met de leegstand. Er is daarom besloten tot sloop van 14.500 m2 en nieuwbouw van 7.500 m2.” Zo verklaart projectarchitect Luuk van Wijlick de wens van de gemeente om tot sloop en nieuwbouw over te gaan.

In 2017 was er een vooraankondiging van de bouw van een nieuw stadskantoor. Francine Houben komt zelf uit Heerlen en Van Wijlick komt uit de buurt van Heerlen. Beide architecten van Mecanoo hadden hun zinnen gezet op deze opdracht. Samen met ABT benaderden ze het Limburgse bouwbedrijf Jongen, dochteronderneming van het VolkerWessels concern. Ze wonnen de tender.

Het was een DBMO-contract, wat betekende dat vanuit de gemeente de vraagspecificatie verdomd goed in elkaar moest zitten. Dat was nieuw voor de gemeente, die voorheen altijd met bouwteams werkte. Later zijn de asbestsanering in het oude Raadhuis en de herinrichting van de Raadzaal toegevoegd aan het contract. De fundering en de kelder van het bestaande gebouw zijn behouden.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.