Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Stadsscan vindt ruimte in de stad voor nieuwe woningen

KAW gaat samen met Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkeling een nieuwe stadsentree in Schiedam realiseren – genaamd The Miller – met 150 betaalbare, duurzame woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector. De stadsentree komt een nu verlaten plek tussen het station en de binnenstad. De ruimte voor de woningen spoorde KAW zelf op met haar Stadsscan.

Die Stadsscan ontwikkelde KAW op basis van haar Ruimte Zat in de Stad-onderzoeken. Het is een dienst waarmee het architecten- en onderzoeksbureau gemeenten en woningcorporaties helpt bij het vinden van ruimte in hun stad of wijk. KAW maakt middels haar Stadsscan kansen zichtbaar om bestaand stedelijk gebied te verbeteren en woonruimte toe te voegen. The Miller is een voorbeeld van zo’n kans, net als een wijk die het consortium van KAW, Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkeling eerder bouwde in Leiderdorp.

Chirurgisch ingrijpen

Het project is betaalbaar opgezet met een mix van sociale huur, middenhuur en woningen in de vrije sector. De plek bij de entree van de stad ligt nu afgekeerd (je kijkt tegen twee blinde gevels en een van de stad afgekeerde plek aan), is verhard (er gaat dus geen groen verloren; sterker er komt groen bij) en wordt niet gebruikt. KAW is ervan overtuigd dat zo’n plek met chirurgische precisie getransformeerd kan worden tot een nieuwe en uitnodigende entree van de stad. Daarbij heeft het bureau ook goed gekeken naar de bestaande omgeving. Bijvoorbeeld of de aangrenzende woningen niet in de schaduw komen te liggen. Daarnaast is er in het ontwerpplan veel aandacht voor het tegengaan van geluidsoverlast, ook voor het achterliggende woonhof. Met de gesloten bouwwand wordt het lawaai van straat en spoor tegengehouden. Groendaken op The Miller zorgen verder voor waterbuffering en inbreng van biodiversiteit.

Bewoners voorop

Het Miller-project vergt veel kennis en input. Het moet bijvoorbeeld ingepast worden in de bestaande structuur. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met omgevingsfactoren zoals geluid, het vliegverkeer, maar ook de molenbiotoop en natuurlijk de kwaliteiten & eigenschappen van de aangrenzende woningen. Daarom stelt KAW ook in dit project de bewoners voorop en bespreekt het bureau alles eerst met de Schiedammers zelf.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.