Ga naar hoofdinhoud

Stalen voetplaten van 16 ton

TBI-ondernemingen vorderen met fundering

De fundering van het nieuwe gebouw van het European Patent Office in Rijswijk krijgt door het brede, maar ondiepe profiel enorme krachten te verdragen. De fundering bestaat uit een betonnen basis waar stalen voetplaten van ieder 16 ton in worden opgenomen.

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros, monteren vandaag twee van de zes stalen voetplaten. Afgelopen zomer werd de eerste voetplaat geplaatst. De resterende drie voetplaten worden in de komende periode gemonteerd.

Enorme poeren

Het hoofdgebouw is slechts 12,6 meter breed, exclusief de glazen voorzetgevels. De in totaal 1.250 funderingspalen worden door middel van een betonnen fundering met enorme poeren, waarin de 6 voetplaten zijn opgenomen, verbonden met de staalconstructie. De 11.000 ton staal die met de staalconstructie is gemoeid, wordt geleverd op basis van lean manufacturing door de firma Rijndijk Construction B.V.

Stalen hoofddraagconstructie

De nieuwbouw van kantoor ‘New Main’ van EPO wordt uitgevoerd met een stalen hoofddraagconstructie en veel glas, naar een ontwerp van architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt het gebouw te worden opgetild door de omgeving: floating in the air. Het hele project omvat circa 85.000 vierkante meter, is 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed.

Glazen voorzetgevel

Aan de buitenkant van het gebouw komt aan beide langszijden een glazen voorzetgevel. Aan de snelwegkant is de afstand tussen de glazen gevel en het pand 6 meter. Aan de andere zijde is de afstand tot het complex 3 meter. De combinatie van de gekozen constructiemethode en de afmetingen is een unicum in Nederland.

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros voeren onder de naam New Main B.V. integraal de design&build-opdracht uit voor de nieuwbouw. Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4.

Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt eind 2017 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2019.

Foto: David Rozemeyer

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *