Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Start vernieuwing stationsgebied Leiden

Ontwikkelings- en Bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen is gestart met het eerste project rondom de totale vernieuwing van het Leidse stationsgebied. Het project, genaamd Lorentz, omvat kantoren, woningen, winkels, een parkeergarage en een ondergrondse fietsenstalling. Het stationsgebied oogt nu nog afstandelijk en sluit onvoldoende aan op de monumentale binnenstad.

Eind 2016 kreeg combinatie Hurks-Van Wijnen officieel groen licht voor de bouw van Lorentz. Het eerste project dat in het kader van de herontwikkeling van het Leidse stationsgebied wordt gerealiseerd. Het verrijst op de locatie van het voormalige ‘Gat van Putte’ direct naast Station Leiden Centraal. Op 9 januari zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. De bouw begint begin februari.

Twee markante woontorens

Lorentz is een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten en bestaat uit een plintgebouw met daaronder een fietsenkelder. Op het plintgebouw worden 2 markante woontorens gerealiseerd. De totale bouwopgaaf beslaat zo’n 55.000 m2. Het vier lagen tellende plintgebouw van Lorentz omvat ca. 1.655 m2 VVO commerciële ruimten, ca. 4.048 m2 VVO kantoren, 198 parkeerplaatsen en een fietsenkelder geschikt voor 4.800 fietsen. In de torens komen 173 huurappartementen, waarbij het op de onderste lagen in de plint om studio’s gaat. Bovenin de torens komen penthouses van twee lagen. De gemeente Leiden tekende voor de afname van de ondergrondse fietsenstalling terwijl Syntrus Achmea haar portefeuille uitbreidt met de  parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes en de 173 woningen.

Aansluiting op monumentale binnenstad

Het Leidse stationsgebied is de meest bezochte locatie van de stad en een van de drukste OV-knooppunten van Nederland. Dagelijks passeren er zo’n 70.000 bezoekers. Een gebied met grote potentie die nu nog afstandelijk oogt en onvoldoende aansluit op de monumentale binnenstad. Voor de gemeente Leiden reden de komende jaren gefaseerd aan een aantrekkelijk stationsgebied te bouwen. Een centrale plek in de stad Leiden waar bezoekers prettig kunnen wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.