Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Steeds meer woningbouw rondom ov-knooppunten

Gemeenten bouwen steeds meer nieuwbouwwoningen rondom OV-knooppunten. Van 2012 tot en met 2018 is gemiddeld 44% van het aantal nieuwbouwwoningen in Noord-Holland binnen een straal van 1200 meter van een station gebouwd. Dit blijkt uit de ‘Monitor OV-knooppunten 2018/2019’ van de provincie Noord-Holland.

Het aantal woningen dat wordt gebouwd rondom OV-knooppunten ligt vanaf 2015 hoger dan voorgaande jaren. Uit cijfers die gemeenten aanleverden, blijkt ook dat maar liefst 80% van de woningbouwopgave van 202.000 woningen voor de jaren 2019-2040 binnen 1200 meter van een OV-knooppunt gebouwd kan worden.

Voorrang nieuwbouw bij ov-knooppunten

De provincie wil nog meer nieuwbouw rondom stations zodat het openbaar vervoer en bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal benut worden. Het is daarom belangrijk dat gemeenten voorrang geven aan nieuwbouwplannen bij OV-knooppunten.

Niet alleen in Noord-Holland wordt er meer gebouwd rondom stationsgebieden: overal in Nederland wordt gebouwd in de spoorzones of liggen plannen klaar voor de ontwikkeling van de vele hectares grond die direct aan het spoor grenzen.

Trillingshinder

Meer woningen langs het spoor betekent ook dat de kans op hinder toeneemt. Een rapport uit 2015 van de RIVM meldt dat van de 1.3 miljoen mensen die binnen 300 meter van het spoor wonen, maar liefst 20% ernstige hinder van de trillingen ondervinden. Dat komt neer op ongeveer 270.000 mensen. Het is dan ook van belang de juiste maatregelen te treffen om ernstige hinder te voorkomen. Lees meer over dit onderwerp in de whitepaper “Trillingsbewust bouwen langs het spoor” van DGMR:

Minder leegstand kantoorruimte

Uit de Monitor OV-knooppunten 2018/2019 blijkt ook dat de leegstand van kantoorruimte in die periode is gehalveerd. Dit komt doordat kantoorruimte een andere functie heeft gekregen, bijvoorbeeld als woonruimte, maar ook vanwege de toenemende vraag naar kantoorruimte. Vanwege deze toegenomen vraag is in 2018 33% meer kantoorruimte binnen 1200 meter gepland dan in 2016.

Lees meer over het Programma OV-knooppunten op de website.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.