Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Steenstrippenrobot voorziet prefab woning van gevel

Producent van houten prefab casco’s IIBO gaat keramisch afgewerkte gevels toevoegen aan hun geautomatiseerde productielijn. Daarvoor werkt het bedrijf samen met baksteenproducent Vandersanden, die de volautomatische steenstrippenrobot levert om de productie van de gevels mogelijk te maken.

In Heerenveen is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO. Hier worden prefabwoningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt. Na uitbreiding van de hal, met zo’n 65 meter, wordt nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick systeem van Vandersanden.

Houten casco’s

1500 steenstrips per uur

RoboBrick werd op maat gemaakt voor IIBO en sluit naadloos aan op de bestaande productielijn. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat 15 keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick systeem aan hun productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.

Testfase

Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en meetdata via tal van sensoren en een controle pc (ook wel Warranty Hub genoemd). In elk prefab element is een tag ingebouwd waarmee de productie van het paneel tot op de bouw te volgen is. Op die manier kunnen IIBO en Vandersanden 20 jaar garantie bieden aan klanten.

Is fabrieksmatige woningbouw de toekomst?

  • Ja, het is de beste manier om duurzaam en circulair te bouwen (49%)
  • Ja, het is de beste manier om het woningtekort op te lossen (39%)
  • Nee, want dan gaat er voorgoed veel vakmanschap verloren (8%)
  • Nee, met traditioneel bouwen kunnen we de problemen en uitdagingen in de bouw ook wel oplossen (4%)
Laden ... Laden ...

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.