Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Stilstand woningbouw door stikstof-uitspraak

De bouwsector wordt in de komende vijf jaar hard getroffen door de stikstof-uitspraak van de Raad van State. ABN AMRO verwacht dat de bouw hierdoor 14 miljard euro omzet misloopt. De bank verwacht daarnaast dat de woningproductie door de uitspraak tot stilstand zal komen.

De stikstof-uitspraak van zette een streep door het huidige landelijke stikstofbeleid (Programma Aanpak Stikstof – PAS). Dit beleid moest de schadelijke stikstofuitstoot in Nederland beperken. Maar, zo oordeelde de Raad van State, het beleid deugde niet en was in strijd met natuurrichtlijnen.

Alle projecten die in de buurt liggen van de 118 Natura 2000-gebieden, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en waar nog geen onherroepelijke vergunning voor is afgegeven, worden geraakt. Alleen wanneer uit ecologisch onderzoek blijkt dat de stikstofuitstoot door een project niet stijgt of zelfs daalt, kan een vergunning voor het project worden afgegeven.

Stilstand woningbouw

De Raad van State heeft daarnaast al uitspraak gedaan over een aantal bestemmingsplannen voor nieuwe woningen en gebouwen en deze allemaal nietig verklaard. De woningbouwproductie haperde al door hoge bouwkosten en tekort aan personeel. De uitspraak van de Raad van State kan er volgens ABN AMRO voor zorgen dat de woningbouw tot stilstand komt.

Hierdoor wordt het doel van de Rijksoverheid om 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, niet gehaald. ABN AMRO verwacht dat de woningbouw minimaal 1 miljard euro per jaar aan omzet zal mislopen. Vooral woningbouwprojecten in regio’s met een woningoverschot zullen moeilijk doorgang vinden.

Beperken stikstofuitstoot

Er zijn volgens ABN AMRO wel mogelijkheden om de gevolgen van de stikstof-uitspraak te beperken. Zo kan tijdens de bouw worden gezorgd dat de stikstofuitstoot wordt verlaagd, bijvoorbeeld door de inzet van elektrische werkbouwtuigen. “Hoewel de markt nog te klein is om emissieloos te bouwen, is het Stikstofbesluit onbedoeld een stimulans om de sector versneld te verduurzamen”, zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.