Ga naar hoofdinhoud

Podium zonder staalconstructie

Vier studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde, ontwerpen én bouwen een bijzonder podium voor Extrema Outdoor. Het podium wordt gebouwd met zeshonderd pallets, maar zonder staalconstructies. Het ontwerp dient als podium voor het La Fête 040 presents Ensuite gedeelte, La Fête 040 is eveneens een partij uit Eindhoven.

Het is een duurzame, goedkope en innovatieve manier van een podium bouwen. XO gaf de studenten de opdracht om alléén met pallets te werken. Onder de begeleiding van drie docenten werd een prachtig decor ontworpen: een halve cirkel die ergens doet denken aan een arena.

Imposant bouwwerk

Een hele cirkel bleek vanwege veiligheidsoverwegingen helaas niet mogelijk, dus is gekozen voor een halve cirkel. Desondanks blijft het ontwerp een imposant bouwwerk. Met een diameter van twintig meter, een hoogte van ruim vijf meter en meer dan zeshonderd te gebruiken pallets belooft het podium een unieke eyecatcher te worden. Het bouwwerk is – mede vanwege de halve cirkelvorm – een stabiel geheel. Wel was het voor de studenten even zoeken hoe dit het best uitgevoerd kan worden. ‘Het punt waar de pallets bij elkaar komen is het belangrijkst. Dat moet gewoon passen, de constructie moet kloppen. Dat was wel even zoeken’, vertelt student Joren van Jaarsveld (24).

De studenten hebben op de parkeerplaats van de TU/e verschillende dingen geprobeerd. Ook zijn ze al de hoogte in gegaan. De constructie blijkt te werken. Docent Faas Moonen (57) kan er van genieten. ‘Het leuke aan dit project is, dat studenten normaal alleen het ontwerp maken en het model. Nu is het veel intenser. Het moet er gewoon staan, tijdens het festival. Het moet af zijn én mag niet omvallen.’

Het bouwwerk van de TU/e-studenten is zaterdag 11 juli te bewonderen tijdens Extrema Outdoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *