Ga naar hoofdinhoud

Symfonie van twee architecten

sinfonia
Foto: Kenmerkend is de rijke baksteendetaillering van de verschillende woningen, waarbij de handschriften van beide bureaus op elkaar aansluiten.

De ontwerpopgave verlangde een grote rijkdom aan beweging in de gevel: erkers hier, balkons daar, loggia’s zus, bogen zo. Op uitnodiging van Van Wanrooij projectontwikkeling bogen Dok architecten en Marlies Rohmer Architecture & Urbanism zich samen over deze ontwerpopgave. Meerdere keren per week zaten beide bureaus samen aan tafel te schetsen en te testen. Dat verliep zonder ellebogengedrag. Het resultaat is Sinfonia; een geslaagde poging rijk gedetailleerde architectuur terug in de stad te brengen.

Aan de westrand van Utrecht is in de laatste 20 jaar Leidsche Rijn Centrum ontwikkeld. Ondanks de perifere ligging is het een stedelijk gebied aan het worden, met on-Nederlandse hoogteverschillen door de overkluizing van de A2. Tussen het opgetilde maaiveld boven de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt woonwijk Leidsche Rijn Centrum Oost het Carré, met een grid van gesloten bouwblokken met eengezinswoningen. Het hoogteverschil van 7 meter wordt overbrugd door oplopende straten en trappen. Marlies Rohmer Architecture & Urbanism en Dok architecten geven samen – onder de noemer van Sinfonia – gestalte aan twee van de negen carrés in deze woonwijk.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *