Ga naar hoofdinhoud

Terugval vergunningen voor nieuwbouwwoningen

vergunningen

In 2019 zijn er ongeveer 18 procent minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen. Het totaal kwam uit op 57 duizend. De totale bouwsom voor woningen en bedrijfsgebouwen daalde ook, met 8 procent. De omzet van de sector steeg wel, met 7 procent. Dit meldt het CBS.

In 2013 lag het dieptepunt, toen er voor slechts 27 duizend woningen een vergunning werd afgegeven. Daarna groeide het aantal vergunningen fors, tot ongeveer 70 duizend in 2017 en 2018. Dat was nog altijd minder dan in de periode voor de crisis. Tot 2008 werden er voor gemiddeld 80 duizend woningen vergunningen verleend.

vergunningen

Vergunningen indicatie voor toekomst

Het aantal afgegeven vergunningen is een indicatie voor wat er in de toekomst aan woningen bij zal komen. Vergunningen voor transformaties zijn niet in deze cijfers van het CBS opgenomen. Eerder werd al bekend dat er afgelopen jaar bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Bouwkosten

De bouwkosten van de afgegeven vergunningen daalden ook, maar niet zo hard als het aantal vergunningen. Met een daling van 8 procent ten opzichte van 2018 kwamen de totale bouwkosten voor bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen uit op 16,8 miljard euro. Voor alleen woningen kwam dit bedrag uit op 10,7 miljard, een daling van 10,5 procent. Voor bedrijfsgebouwen daalde de kosten minder hard; 3,5 procent, met een totaalbedrag van 6,1 miljard.

vergunningen

Omzet stijgt licht

Waar de kosten daalden, is de omzet van de bouw wel gestegen, met ruim 7 procent in 2018. Dit kwam niet door het laatste kwartaal, toen er maar een groei van 2,1 procent werd gerealiseerd. Dit is de laagste kwartaalgroei in vier jaar.

vergunningen

In dit laatste kwartaal zijn 137 faillissementen uitgesproken in de bouw. Hierdoor stijgt het aantal faillissementen al voor het zesde kwartaal op rij. In het hele jaar gingen 490 bouwbedrijven failliet. Dat is een flinke stijging van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *